donderdag 31 oktober 2013

When in Malta, eat here...

Ik had jullie een diepgaand eetonderzoek beloofd, eens ik daar op dat zonnige eiland met de intrigerende taal zou zitten. Malta, that is. Gezien uitrusten en genieten ook best tijdrovend en vermoeiend zijn, vind ik dat ik mijn onderzoek toch tamelijk tot uiterst diepgaand mag noemen. 

Naast plonsen, me insmeren met zonnecrème, beslissingen nemen over de te dragen bikini die dag, busritten overleven (wat daar een helse taak is, maar daarover volgt later nog "een overpeinzing"; oh, wat klinkt dat chic!), heb ik me ook vol overtuiging en met bakken passie gestort op eten en drinken. 

Wat ik jullie daarover kan vertellen: 

* Dé plek om Maltees konijn te eten is ... bij de papa van Sylvana. Ik ken Sylvana, haar papa niet en daarom durfde ik de man thuis niet te gaan lastigvallen om te vragen de lokale specialiteit voor ons klaar te maken. 

 * Een waardig alternatief vonden we bij Gozitan. De naam verwijst naar het eiland Gozo, maar net als Malta, is dat een scheet groot. De twee keukens verschillen vermoedelijk dan ook niet zo immens van elkaar. Hoe het ook zij, ze maken daar het beste konijn - na de papa van Sylvana, of course -  en ook het lamsvlees was verrukkelijk! Eigenaar Walter kreeg mij als notoire nauwelijks-dessert-eter zelfs tot driemaal toe aan Maltese zoetigheid als afsluiter van de avond. 


Gozitan - Traditional Food
Paceville Street
St-Julians
theumawalter@yahoo.com
T 2786 4626
M 9986 4626 


* In dezelfde straat vind je Il Pirata, voor mij de mooiste Italiaan in de omgeving. Waarschijnlijk is het meteen zowat het meest stijlvolle interieur dat in die buurt - meteen ook het eerder trashy uitgaanskwartier - te vinden is. Pluspunt, ze serveren er ook fantastisch Italiaans eten! Wie dat kan, heeft bij mij een streepje voor. En hoewel die keuken doodeenvoudig lijkt, laten velen zich toch vangen, ook op Malta waar het bulkt van de Italiaanse resto's. Bij Il Pirata dus niet. Ander pluspunt, ze zijn hier ontzettend vriendelijk en charmant in de bediening. 

Il Pirata - Ristorante Italiano
Paceville Street
St-Julians 
T +356 21375827 


 * Saint-Julians krult zich onder meer rondom Spinola Bay, een pittoreske azuurblauwe baai met kleurige bootjes allerhande aan het kleine stadscentrum. Langs de ene kant (het wordt je snel duidelijk welke kant ik bedoel eens je er staat) kruipen de restaurantterrassen over elkaar heen. Niet dat het eten hier zo uitmuntend is, het (avondlijk) uitzicht is dat wel. En alleen daarvoor verdient het toch minstens één avond je aandacht en zittende kont.
* Bootjes kijken kun je ook aan Portomaso Marina, al zijn die van een andere grootte dan die in Spinola Bay. Het volk dat hier naar de bootjes zit te kijken, al smikkelend of sippend, is daardoor grotendeels ook wel een beetje van een ander slag. Niets slecht mee bedoeld. Het geheel is in Portomaso rustiger en meer afgeborsteld. Gelukkig geldt dat laatste niet per se voor de prijzen van de resto's en kun je hier ook leuk tafelen. Keuze te over aan de over elkaar heen kruipende terrassen en restaurants: van Japans tot Zuid-Amerikaans. It's up to you!


  * Een van de toppers was voor mij Café Deux Baronnes in Valetta, net onder de Upper Barakka Gardens, dat parkje met die kanonnen. Het restaurant is niet meer dan een soort groot uitgevallen tuinhuis waarin wordt gekookt. Eten en zeker en vast tot rust komen doe je op het terras met vista op de Grand Harbour van Valetta. Opnieuw een fantastisch leuke bediening, een mooie kaart met Maltese specialiteiten die verder gaan dan het obligaat fluffy konijn, heerlijke klassieke muziek als achtergronddeuntje en fijne wijnen. Ik hoop dat de boodschap dat de gemeente het stuk grond terug wil inpalmen, niet klopt!

Café Deux Baronnes - Martin Baron
kaduceus1@gmail.com
T +356 212267 18


 * Op zondagen trekt driekwart van het eiland naar Marsaxlokk, een zogenaamd vissersdorp. Je struint dan langs de marktkraampjes met groenten, fruit, schoenen, kruiden, huisraad, olijven en verse vis de hele havenkant af. Tegen het einde aan heb je zo'n dorst en snak je ongelofelijk naar zo'n vers gegrilde vis. Wandel dan een flink stukje terug en zet je op het terras van Ir-Rizzu. De kans is groot dat je even moet wachten tot de een of andere Maltese familie klaar is met z'n lunch, maar het loont de moeite. Volop keuze en in Marsaxlokk eet je het goedkoopst verse vis. Ik proefde hier van een superlekkere gegrilde Lampuki, een lokale vissoort die maar heel kort te krijgen is, en at ervoor de meest zachte octopus ooit! 

Ir-Rizzu Restaurant
Xatt Is-Sajjieda
Marsaxlokk
www.ir-rizzu.com
irrizzu@gmail.com
T 21651569  * Mdina is de oude hoofdstad van Malta en moet je zeker een bezoekje brengen. Het is piepklein, maar oh zo charment en idyllisch. Al zijn de stromen toeristen die allen die mening zijn toegedaan dat iets minder. Hoe dan ook, je moet ze niet lang verdragen en ontsnappen doe je dan door binnen te glippen bij Il Gattopardo. In de kleine pijp die het restaurantje is, hangt moderne kunst. Op het einde van de pijp kom je uit op een alleraardigst binnenkoertje met een citroenboom. In de schaduw daarvan kun je heerlijk op adem komen met een glas eenvoudige Maltese wijn en een bord tapas. 

Il Gattopardo - Art Gallery & Bistro
Villegaignon Street 20
Mdina
paul.sant-cassia@durham-ac-uk
T +356 2145 1213
   

 

1 opmerking:

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...