dinsdag 25 januari 2011

Deutsche keukentip

Ik ken een Duits meisje wie ik toch een beetje beschouw als meer dan een kennis. Op zich is dat te verwonderen. De eerste keer dat we elkaar zagen, bekeken we elkaar heel onderzoekend en enigszins afwachtend.

Ik monsterde haar van boven naar beneden, gekleed in een sierlijke zwarte jurk, hoge blinkende zwarte heels, opgestoken haar en een zwarte trench coat: een opera-proof outfit. Zij keek min of meer geamuseerd en met een zekere je m'en foutisme - of noem het kind desnoods "met een zekere arrogantie" - aan, zich nog meer nestelend in haar hoodie, gezellige slobberjas en de meest baggy broek die ik ooit zag bij een vrouw, en ik heb er ooit aan de skate ramp veel gezien om zeker te zijn dat de mijne de meeste street credibility had. De avond eindigde toen verrassend gezellig.

Menige avonden en gesprekken later ken ik haar een beetje beter en zag ik haar al in haar je m'en foutisme, in haar humor, in haar open minded instelling, in haar levensvisie, in haar boeiende oordeel, in haar schildershulp, in haar jolige lach, in haar slaperigheid, in haar opnieuw wakker worden, in haar dansen, in haar vriendschap. Ik ben blij dat wonderen bestaan.

Tijdens een van onze langeafstandsschrijfsessies gaf ze me een recept. Een recept dat haar troost zou bieden tijdens een moeilijke periode, een recept dat even alles naar de achtergrond zou plaatsen en dat een gezellige avond zou inluiden, een recept dat eenvoudig is maar overloopt van smaak, een recept dat daardoor tijd geeft om te doen wat zo heerlijk is: tetteren, babbelen, lachen, meningen verkondigen en delen, zeveren.

Ik maakte het gisteren, om tijdens het smullen te lachen, te praten, te zeveren, mét een touch of me. Dus hier de lokale variant van - hou u vast en vergeet die hete aardappel in uw mond niet - Spaghetti mit Zitronensahne und Garnelen.

 NODIG (4): 
Voorjaarsgroenten -> ik koos gewoon schaamteloos voor bladspinazie, asperges (Moeder Aarde, excuseer me voor één keer) en courgette: ik heb geen idee wat Duitsers verstaan onder "voorjaarsgroenten". Ik heb überhaupt maar amper een idee van wat Duitsers verstaan. Ik ga het haar de volgende keer zeker vragen.
500 gram Spaghetti -> Duitse schrijfwijze
200 gram room(vervanger) -> ik heb een jurkje op het oog
1/8 liter groentenbouillon
2 tot 3 eetlepels citroensap -> het sap van 1 citroen lijkt me handiger
200 gram kleine garnalen -> sinds kort weet ik dat garnalen veel sulfieten bevatten - veilig voor velen, schadelijk voor sommigen - dus opteerde ik nu om mijn goesting te volgen: gamba's.
Enkele blaadjes basilicum
Peper en zout
Boter

DOEN:
Snij de courgette in blokjes en bak in een beetje olijfolie of boter aan in een pan. Voeg de groene asperges en de spinazie toe. Laat slinken en gaar worden. Breng ondertussen het water voor de pasta in een grote pot aan de kook. Neem een tweede pan en bak hierin de gamba's aan tot ze gaar zijn. Kruid naar smaak met peper en zout uit de molen. Voeg ze bij de voorjaarsgroenten wanneer ook die bijna gaar zijn. Doe de kippenbouillon, het citroensap en de room in de pan waarin je de gamba's aanbakte. Laat inkoken terwijl je regelmatig roert. Kook ondertussen ook de pasta. Giet af wanneer die al dente - beetgaar voor de Vlaming onder ons, of "als je zo nog bijt hebt, een knakje" voor de absolute leek - is. Doe de pasta in een kom, meng de groenten met gamba's eronder, overgiet met het roomcitroenmengsel en - euhm - meng alles. Werk af met enkele blaadjes gescheurde basilicum. "Guten Appetit".Ik was nogal aan de tetter en de babbel tijdens het koken en aanpassen van het recept. Afwijkingen van de Goede Orde der Goede Koks is dus mogelijk bij dit recept... Of course, alléén bij dit recept.

2 opmerkingen:

 1. Ganz toll! ;-) En nog wel met een verwijzing naar de enige echte consumentenverenigingwebsite... Een mens moet risico's durven nemen in't leven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. :-)

  Me = also intimidated back then. hihi.

  Can I now get a signature, before you're too famous, please? :-)

  Love,
  Rh

  BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...