vrijdag 30 augustus 2013

Schuif aan aan Siba's Zuid-Afrikaanse Table!

Malta staat al op de planning en dan twijfelen we - zoals elk jaar - over een trip naar Down Under. Maar er is ook The Big Apple, waar ik nog nooit mijn tanden in kon zetten en die citytrip naar Sevilla. Ze mogen allemaal even naar de wachtlijst, want mijn muis flikkert nu boven de knop "bestellen" bij het ticket naar Capetown, South-Africa. 

Sticky kippenvleugeltjes

Daar zit de charmante Siba Mtongana voor een flink stuk tussen. Terwijl ze in pakweg London, Boston of Kaapstad niet echt ongestoord meer over straat kan lopen, want een heuse celebrity chef (met een heuse achtergrond als food editor), zal geen mens hier zijn hoofd omdraaien voor de mooie, enthousiaste Zuid-Afrikaanse. Of het moest zijn dat haar sierlijke verschijning je ook opvalt.

Echter, vanaf het najaar worden ook Gent en Leuven plaatsen waar voorbijgangers Siba zullen herkennen aan meer dan alleen haar ravissante uitstraling. Het geweldige Food Network - sinds enige tijd beschikbaar als betaalkanaal bij Telenet Digitaal - laat je vanaf dan immers aanschuiven aan Siba's tafel, boordevol Zuid-Afrikoans lekkers en met een flinke dosis lokale cultuur! 


Buiten eens bubbels Groot Geluk Brut (te verkrijgen bij o.a. Delhaize) en een glas wijn uit de Zuid-Afrikaanse wijngaarden, was de keuken uit het boeiende land me totaal onbekend. Na een kook- & eetsessie met Siba ben ik absoluut en ontzettend curieus naar meer. 

Zuid-Afrikanen zien het liefst de labels sustainable, free range en consoorten aan hun voeding hangen, eten veel groenten, vooral spinazie, pompoen en aardappelen, houden van een kruidige toets (de Indische invloed), hun magen verdragen met plezier een zwaarder gerecht of dessert (cfr. Siba's trifle of meerdere stukken vlees tijdens de braai ofte bbq) en ze delen dat lekker eten het liefst van al met vrienden en familie. 

Aardappelen, spinazie en sluimererwten voor de gevulde zalm
Wat het aan die tafel van Siba des te leuker maakt, is dat ze de darling's in het rond strooit, ze honderuit vertelt, waarbij ze al even vaak in een heerlijk lachen uitbarst en dat ze high end cheffing met plezier aan zich voorbij laat gaan. Wat voor haar telt, is het plezier van een eenvoudige, maar smakelijke maaltijd, waarbij je heel wat kan aanpassen naar je eigen wensen en smaken. Haar gerechten zijn een feest om te koken, voor zij met een licht neurotische angst bij het zien van een kookfornuis, maar zeker ook voor de meer doorwinterde, gepassioneerde hobbykok.

Prachtige, maar zware trifle. Ze zijn er dol op.
Het leuke en fijne home cooking alla Jamie Oliver, zeg maar. En helemaal mijn cup of tea. 

Reuzeplezant om dit dus vanaf de 23e september allemaal in de huiskamer te krijgen. En te dromen over die reis naar het kleurrijke en geurige Zuid-Afrika! 

Geweldig hapje - Zuid-Afrikaanse fingerfood!

 Mfino-Beignets met warme gerookte zalm en soja-citroenmayonaise

 NODIG
Voor 15 beignets

3O ml olijfolie
1/2 rode ui, gesnipperd
2 lente-uitjes, gesneden
2 teentjes knoflook, fijn geperst
200 gram spinazie, gewassen, zonder steeltjes, fijngesneden
3 el koriander, gesneden
2 el tijm, gesneden
110 gram maïsmeel (d.i. heel fijne polenta), evt ook gekookte couscous
60 ml water
peper en zout 

60 ml mayonaise
20 ml sojasaus
limoensap
1 tl citroenzeste
gerookte zalm, met peper en dille

evt. avocado in stukjes
peppadews (d.i. een soort Zuid-Afrikaanse zachte rode peper/paprika), gesneden


DOEN  
Verwarm de olie en fruit de ui, lente-uitjes en knoflook. Voeg de spinazie en kruiden toe en bak nog een minuut. 

Voeg het maïsmeel (en evt de couscous) al roerend toe en meng. Schenk het water erbij, breng op smaak met zout en peper en roer door elkaar. 

Haal van het vuur en laat afkoelen. Maak van het mengsel kleine balletjes zo groot als een theelepel. Maak ze iets plaater, maar niet te dun. 

Doe een beetje boter in een pan met antiaanbaklaag. Bak de stukjes 1 minuut aan elke kant totdat ze goudbruin zijn. Leg ze op een schaal. 

Meng de mayo, sojasaus en limoensap door elkaar. Leg een klein beetje op elke beignet. 

Maak af met een stukje zalm, blokjes avocado en een paar stukjes peppadew. 

Leg de beignets op een schaal en garneer met eetbare bloemen en/of koriander. 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...