woensdag 14 november 2012

Madeleintjes: bake to impress!

Ik ben gek op madeleintjes, die kleine schelpvormige cakejes. Ze doen me denken aan het begrip "ons bomma" - terwijl ik niet eens een bomma heb, maar een oma - en aan "gezelligheid bij de thee". Ze zijn luchtig, zelden te zoet en voor een niet-zoetebek-die-af-en-toe-net-wel-eens-wat-zoets-wel-happen-en-snappen net groot genoeg.


Gezelligheid + perfectie, do I need to say more? Ja, want madeleintjes zijn ook very easy te maken, je kan er tientallen variaties op verzinnen, je kunt het deeg op voorhand maken en de cakejes afbakken wanneer je ze nodig hebt en terwijl ze de typische mooie bolling krijgen in de 8 à 10 minuten in de oven, heb jij de hele keuken alweer doen blinken. 
 
Of zoals de Kühne-zusjes het verwoorden "Jaaa, impress your friends: 'Welke thee wil je?'Opent ondertussen de ovendeur en haalt er verse madeleines uit."Als basis gebruikte ik het schitterende recept van Yummy zussen Els en Iris uit hun eerste, ontzettende leuke kookboek "Brunch, uit de keuken van de zussen". Ik had de eer gehad ze in preview te proeven bij de shoot voor het kookboek: na één hap zweefde ik hooggehakt richting zevende hemel. Nu gaf ik er mijn eigen twist aan, met een serie madeleintjes met kokos en citruszeste, een lading met chocolade en nog een 24-tal met kokos en fijngehakte munt. Ik ben nogal voor een zonnig gevoel, ook in november.


NODIG (ong. 30 madeleintjes)
180 gram boter
4 eieren
175 gram suiker, ik koos voor rietsuiker maar gewone volstaat net zo goed
175 gram zelfrijzende bloem
snuifje zout


DOEN   
Verwarm de oven voor op 180°C. 

Smelt de boter en laat afkoelen tot op kamertemperatuur. Klop ondertussen de eieren met de suiker tot een licht, schuimig mengsel. Het vraagt best wat klopwerk. Dus skip je fitness-sessie deze week als je stoer beslist dit met de hand te doen. En anders, een keukenrobot is nog zo handig. 

Zeef de bloem en een snuifje zout over het eiermengsel en meng goed. 

Giet de gesmolten boter er rustig bij en klop glad. 

Als je van het eigenzinnige type bent, kun je er nu je kokos en citroenzeste, gesmolten chocolade (let op, want dan veranderen de verhouding vocht-vaste stof wel) of ander lekkers aan toevoegen. 
Meng goed. 

Bestrijk twee madeleinvormen met boter en bebloem. Vul de vormpjes voor 3/4e met deeg en zet ze 8 tot 10 minuten in een oven, op 200°C (ja, je verhoogt dus op dat moment de temperatuur). 

Haal de warme madeleintjes meteen uit hun vorm als ze gebakken zijn. Ze zijn klaar als de randen goudgeel zijn (wees flexibel: goudgeel zal je niet snel zien bij chocolade madeleintjes, right?!).

Cadeautip voor op je kerstlijstje: 

2 opmerkingen:

  1. Dit recept zal ik binnenkort zeker eens uittesten! Al een paar mislukte pogingen achter de rug met andere recepten :-(

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...