maandag 24 november 2014

FOOD: Wat eet je zoal in India?

Voordat ik naar India vertrok zat ik met wat vragen over het eten: hoe zit dat daar eigenlijk met de beschikbaarheid van komkommers (ik eet dat zo graag) en wat smikkelen "ashrammers" en yogi's eigenlijk 's ochtends? 

Ik weet het ondertussen. Komkommers zijn er, maar kwamen tijdens de yoga-tiendaagse slechts 1 keer op mijn bord. Ik vermoed dat de tropische warmte, de rauwe manier van eten (deze kwamen samen met tomaat, ui en rode paprika gemarineerd in een frisse azijn en wat olie) en de mogelijke buikissues er voor iets tussen zaten.


1 keer komkommer - jipie - de andere 29 keren waren het warme gerechten die vakkundig werden verdeeld over de vakjes van onze metalen borden. Immer aanwezig waren rijst, naanbrood (ik denk dat de juiste benaming chapati is), een stoofpotje van aardappelen en eentje met linzen. Bij de laatste 2 gerechten ging de keukenbrigade al eens "uit de bol" en sloop er een beetje variatie in: mét courgette, mét bloemkool, mét courgette, mét bloemkool ... De linzen werden soms erwtjes en dan weer rode bonen. Maar, het moet gezegd: altijd echt ontzettend smakelijk!  

Nooit te bespeuren in de buurt van de keuken en de eetplaats: koffie, alcohol, vlees, vis. Ze werden niet gemist.

30 maaltijden - 10 dagen x 3 maaltijden per dag - ja, dat betekent dat we ook als ontbijt rijst, naan en stoofpotjes kregen; af en toe een pap en dikwijls een verrukkelijk banaantje. Zoiets kan ik echt wel smaken. Hoewel de gerechten in de ashram nauwelijks waren gekruid, op kurkuma en (ik vermoed) bouillon na, en hoewel het regime tamelijk eenzijdig lijkt, heb ik 30 keren genoten van wat voor me op tafel stond.


Het noodpakketje van zwarte chocolade, gemengde noten en fruitrepen dat ik stiekem toch had voorzien - de foodie in me was bezorgd en is zwak - heb ik helemaal niet nodig gehad. Dit eetpatroon smaakte me niet alleen goed, het beviel me ook lichamelijk erg (waardoor ik die ruime reisapotheek ook niet hoefde open te breken). Ik geef toe, toen ik in Rishikesh in het geweldig mooie organic garden café (dat uitzicht!) van Ramana's Garden Weeshuis (klik op de link om dit mooi initiatief te steunen: je kunt een donatie doen of je kunt je aanbieden als vrijwilliger) de keuze had om een verse rauwkostsalade te eten, voelde ik de vezels van mijn verteringsstelsel enthousiast wakker worden.

Voor het hoofdgerecht bleef ik echter trouw aan de regio en ging ik voor momo's, een Nepalees/Tibetaans deegpakketje gevuld met groenten, en liet ik de geweldig geurende tortellini en gnocchi aan me voorbij gaan. Non c'è Italia qui!


*
Zelf gaan proeven van India, de gerechten van Ramana's Garden Café en je gaan onderdompelen in de kundalini yoga vibes?

Goedele van Live With Grace organiseert in april een nieuwe Prosperity Retreat in de Aurovalley Ashram!
Meer info vind je hier.

4 opmerkingen:

 1. oh, doet me zo zin in Indisch krijgen! die Tibetaanse momo's wil ik ook eens proeven, in Brussel is er een restaurant dat enkel momo's maakt: http://mo-mo.eu/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh bedankt voor de tip, Iris! Die kende ik niet.
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, mooie foto' en beschrijving. t Doet mij ook weer zin krijgen. t Was deugddoend eten. Ik heb deze middag mung bonen gekookt maar k zou toch best s een lekkerder recept zoeken. xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Idd, het voelde heel goed aan. Ik heb gisteren voor gasten Indisch-geïnspireerd gekookt en oooh wat smaakte dat me. Recept komt asap op de blog!
   xx

   Verwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...