dinsdag 18 mei 2010

Favoriete eetadresjes

Het is waarschijnlijk niet moeilijk om in je lijstje met favo eet"plekjes" - nu, wat komt is nauwelijks een "plekje" te noemen - adressen zoals De Karmeliet, het obligate Hof Van Cleve en consoorten op te sommen. Die restaurants behoren tot de landelijke, Europese of zelfs wereldlijke top van culinaire belevenissen, dus het zou een schande zijn en het zou wenkbrauwen de hoogte in moeten trekken als ze niet menigeen zouden kunnen bekoren.

Waar een mens - toch die ene die tot in elke vezel kan genieten van een lekker bord - veel meer aan heeft, zijn die plekjes, adressen, restaurants, bistro's, picknickplaatsen, tafeltjes waar je tegen een eerlijke prijs kraakverse, overheerlijk bereide gerechten kan smullen in een gezellig en vriendelijk kader. Die zijn nu eens het vernoemen waard!

Ik weet immers dat iemand met een dubbel maandloon dan dat van mij zich het al eens zal veroorloven om in een topper als De Karmeliet zal uitproberen, en daar dan waarschijnlijk ook nog van zal genieten. Het pocherige gedoe van dergelijke vermeldingen in lijstjes allerhande interesseert me dan ook niet. Wat me wel interesseert zijn dus die kostbare eerlijke, sympathieke adressen.

Dus deze week in DMM - DeMorgenMagazine: "Waar eet Miss Sas?"

(Pino) Rossi - Standonckstraat - Leuven: Guiseppe Caprioli die Italiaanse Slow Food met verve op tafel tovert vanuit zijn piepkleine open keuken. Zestien tafels met roodwit geblokte tafellakens, een aangedampte etalageruit en een beperkte menukaart. Meer moet dat niet zijn.

Bebo - Roupeplein - Brussel: Eigenlijk een caféetje, naast de wereldvermaarde Comme Chez Soi. Het is ook de dochter van meneer Comme Chez Soi die Bebo open houdt. De inrichting is warm en de ontvangst is vrij en à l'aise. Elke dag een dagschotel voor 9 euro. Er is ook keuze tussen andere snacks zoals croques enzo, maar ze krijgen een twist. De Spaanse huiswijn is excellent en te krijgen aan een eerlijke prijs van 13 euro.

Carlisse - Ladeuzeplein - Leuven: In de zomer (als die ooit nog komt) het beste terras van Leuven: de hele namiddag en avond ZON! Andere aanraders voor een schnabbel en een drankje zijn Bar Louis op de Grote Markt in Leuven en Zoff in de Mechelsestraat, ook in Leuven.

De Werf - Hogeschoolplein - Leuven: Heel gezellig terras, verwarmd én dekentjes voorzien, winter en zomer. Voor een lekkere en vullende hap of voor een klein drankje. Jammer genoeg niet open in het weekend.

Los Flamencos - Naamsestraat - Leuven: Excellente tapas, betaalbaar, gezellig no nonsense restaurantje met een te zure rode huiswijn die uiteindelijk traditie is geworden.

Pizzeria L'Aurora - Blauwe Hoek - Leuven: Schitterende Italiaan. Niet duur en heerlijk pure gerechten, pasta's en pizza's. De ventjes komen uit Bari en geven je een sympathieke bediening. Rond Kerst hangt de Valentijnsversiering van februari ervoor nog en met Valentijn siert de Paashaas van het voorgaande jaar nog de vensterbank. Vergeelde foto's aan de muur. Supercharmant en lekker. Niet duur.

Entre-Nous - Naamsestraat - Leuven: Als het wat een beetje meer mag zijn, trekken we naar dit huiskamerrestaurant. In de zomer is het terras een heerlijke plek om te vertoeven: in verschillende niveaus, met het nodige groen en met een glimp op het Groot Begijnhof. Uitstekende wijnkaart, vriendelijke en vlotte bediening en klassieke gerechten met hier en daar een fusion element.

Thais - aan het St-Goriksplein - Brussel: een straat vol Thaise restaurants met allemaal een interessant lunchmenu. Veel zacht pikants en lekkers. Verwarmde terrassen, veel passage. Ontspannend!

En zo kan ik nog wel even doorgaan, want ik doe niets liever (enkele zaken buiten beschouwing gelaten) dan zulke plekjes te lande spotten, testen en onthouden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...