dinsdag 11 mei 2010

Decanté en topchefs op bezoek bij Champinnot

Decanté-wijnman Philippe Nees en zijn vrouw, Sarah Van Hove, weten wat mooi en vooral wat lekker is. Met zelf een achter- en voorgrond in de horeca organiseren zij o.a. boeiende culinaire dagen voor iedereen die van ver of dichtbij te maken heeft met eten en drinken.

Picture this: glooiende heuvels, fruitbomen vol bloesems en wijnranken. Zonnestralen hadden de scène een zeker Toscaanse allure gegeven. Spijtig genoeg beslisten de goden dat het toch à la belge moest. Maar zelfs een miezerige wolkenhemel schenkt het Haspengouwse land een adembenemend mooie, dromerige gloed. Slingerend in dat decor: een felblauwe bus … vol topchefs, stille en minder stille genieters, culi-volk dat het verwennen van de smaakpapillen beheerst. Sommeliers, chefs, sous-chefs, leveranciers enz. tekenden present. Zij zijn op weg naar een goedgevuld dagprogramma om te proeven van wat de streek voor goeds te bieden heeft en om te leren van wat collega’s enthousiast doorvertellen.
Philippe Nees, zelf sommelier bij het Antwerpse toprestaurant De Godevaart én man achter wijnbedrijf Décanté, verenigt het nuttige met het aangename: “we zijn hier niet alleen als collega’s om van elkaar te leren, maar ook als vrienden. We werken allemaal hard en nu komen we op onze vrije dag samen om heerlijk te eten, lekkere wijnen te proeven, te ontspannen, te lachen en dat alles in een prachtige omgeving. Heerlijk toch?!”
Guy Geunis en Rik Schreurs, het Limburgs “wijnchâteau” Champinnot in levende lijve, stellen voor dit alles met veel plezier en jovialiteit hun wijngaard open. En ook hun flessen, want amper uit de bus of het is al proeven geblazen van het resultaat van wijndruiven uit eigen land: een zachte Briljant en een iets zuurdere schuimwijn, Trilogie. Wat de rest van de dag volgt, hoort met recht en rede thuis in het vakje van “hemels genot” en is dan ook – opnieuw – terecht terug te vinden in de keukens van de betere restaurants en brasserieën: fijne vleeswaren, pure olijfolie, delicaat smakende asperges, gegrild Belgisch witblauw dat smelt op de tong, nog meer heerlijke wijnen, geurende kazen vergezeld van een vol doch zacht bier, romige patisserie … De oh’s en mmm’s weergalmen nog door in Haspengouwse heuvels. Ja, zelfs zij die elke dag met producten van zulke kwaliteit werken, kunnen hier nog volop van genieten. Of zoals Luc Dickens, eerste sommelier van De Schone van Boskoop verwoordt: “Bij initiatieven zoals deze moet ik niet lang na denken: ik ga mee. Punt. Het is gezellig, onder collega’s. We proeven en delen onze kennis over de lekkerste producten. We kunnen dat hier ook op ons gemak doen, terwijl we rustig een babbeltje slaan. Zoiets hoeft trouwens niet te betekenen dat er overal hetzelfde op de kaarten verschijnt. Integendeel.”
Terwijl Peter de Clerck, kampioen barbecuen, zijn vuur dooft en de flessen voor de afsluitende wijndegustatie worden klaargezet, zijn de ontspannen verkennende gesprekken al lang overgegaan in een goedlachse, uitbundige, vrolijke sfeer, zoals onder vrienden. Vrienden verenigd rond wijnglas en tafel.


Meer info: www.decante.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...