Houtblok wordt Bijzettafeltje - De Natuur in Huis |
Toen ik in november vorig jaar de herfst plukte in het huisje van Slapen in het Bos, was het houten bijzettafeltje een van de (vele) items in ons kleine optrekje waar ik zo zot van was. Tijdens onze wandeling van zo'n 13 km heb ik vaker dan ooit het kreupelhout gemonsterd, op zoek naar een stevig stuk boomstronk. De Apeldoornse bossen hebben het een en ander moois te bieden, maar 9 km wandelen met zo'n volhouten blok, doe je niet eens "zo maar even".
Een toevallige - het lot! - aanbieding van de lokale Karwei beloofde ons een gelijkaardig item voor een "luttele" € 200, ofzoiets. Nou, toch een aardige duit, vond ik, wat meteen mijn "hebben hebben hebben"-modus uitschakelde. L'Amour bevond zich in een andere modus: die van ingenieur-handy-man en "ik ruik een projectje".
Wandelen, koken, eten, slapen, genieten en terug naar huis. Zonder houtblok, met kriebelende ingenieursvingers en een project. Het heeft nog wel ettelijke wandelingen, etentjes, droompartijen en plezier gekost, alvorens die vingers konden zagen en boren. Maar, nu is ie er: ons eigenste Breng-de-Natuur-in-Huis-Scandinavisch-design-zelfgemaakt bijzettafeltje! Twee om precies te zijn, de gescoorde, lokale boomstronk was giga.
NODIG
Boomstronk, beter niet te vochtig
Een verre buur met kettingzaag en een groot hart (voor als je stronk werkelijk giga is)
1 demi-chefmes dat je beu bent
1 Zwitsers zakmes
1 boormachine met - uiteraard - boortje (d.i. het staafje)
Keilbouten, per wiel 1 (nvd ingenieur: "een stokschroef is waarschijnlijk nog steviger")
DOEN
1.
Als je boomstronk de juiste dikte heeft naar jouw mening, kun je meteen de demi-chef ter hand nemen en beginnen ontschorsen. Zoniet, zul je eerst even de hulp moeten inroepen van de verre buur met kettingzaag en een groot hart.
Steek de mespunt tussen schors en hout en duw de schors weg van de stronk, zodat die los komt.
De fijnere resten kun je wegschrapen met het (Zwitsers) zakmes of een kleiner aardappelmesje.
2.
Boor 3 tot 4 gaten op de onderzijde, daar waar je de wielen wenst te plaatsen. Zorg ervoor dat je (zware) boomstronk een voldoende groot steunvlak krijgt.
3.
Onze eerste poging deden we deze kleine "knijpers", die absoluut niet voldede. Verdomd beperkt assortiment voor de ingenieur-handy-man, Brico!
Vergeten dus, deze handel.
4.
De wielen met deze bouten vastdraaien in het hout.
Let op, je werkt met een product uit de natuur - heerlijk Wabi Sabi: perfectie is saai - dus dat ding is niet per se waterpas. Om te vermijden dat je apero bij het eerste zuchtje omvalt, kun je het een en ander wat bijsturen door rondelletjes tussen het hout en de wielen te plaatsen (zie ook foto).
Basta così!