donderdag 23 december 2010

Patrick Van Gompel leest voor jou over wijn

Geen periode waarin er meer wijnen worden gedronken en met meer aandacht een wijn wordt uitgezocht in de rekken, dan met de eindejaarsfeesten... Tenzij met een 30e verjaardag (i can tell you that), bij een intiem dineetje, voor een imponerend feestmaal voor de schoonouders, ... Dan kan een beetje info, zelfstudie en hulp wel welkom zijn. Geen andere feestverknaller dan een wijn die totaal verdwijnt in het eten of een wijn die "bijt" bij het geserveerde lekkers. Dus, voor onder de kerstboom of een gelegenheid naar je eigen keuze: deze toppers onder de wijnboeken. 

Een selectie made by Patrick Van Gompel:

*Een mooi geschenk is Een doos vol Wijn kennis (Terra) van Nicolaas Klei. In een bordeauxrode doos zitten een officieel proefglas en drie boekjes over wijn. Die boekjes gaan over wijndruiven, wijnlanden en wijnproeven. Kortom, een fraai geschenk om een onwetende de liefde voor wijn bij te brengen. Al zou ik er ook een fles bijgeven...

*De Duizend van Duijker (Spectrum, 34,99) van wijnspecialist Hubrecht Duijker leest als een bijbel omdat alle wijnonderwerpen in 1.000 hoofdstukjes zijn verdeeld. Inhoud: de wijnen zelf natuurlijk, praktijktips, wijn- spijscombinaties, reisverhalen, wijnwetenswaardigheden. Mooi, interessant boek, al vind ik die genummerde indeling tot 1.000 ver gezocht. Detail: ik heb graag onderschriften bij foto’s wanneer dat nodig is.

*Hubrecht Duijker heeft nog een ander boek uit Spiekboekje wijn – Kiezen en koken op druif (Inmerc). In plaats van een wijn te kiezen bij een gerecht, kan je met dit boek een gerecht kiezen met een passende wijn.  Er komt dus meer informatie en belangstelling voor de wijndruif. Tof.

*Nog zo’n naam, Hugh Johnson. Zijn Wijngids 2011 (Spectrum) is uit.  Johnson geeft een actueel overzicht van interessante wijnen en wijnontwikkelingen in de belangrijke wijngebieden, hij heeft zelfs belangstelling voor Luxemburg! Ook héél verhelderend, het hoofdstuk wijn en spijs over passende wijnen bij vlees, vis, desserts.

*De Amerikaanse wijnkenner Wes Marshall antwoordt op 340 vragen in Wat je als wijnliefhebber moet weten (Karakter Uitgevers).  Er is de voor de hand liggende informatie over wijnlanden en druivensoorten, een wijnetiket, decanteren, bewaren, enz. Maar het boek antwoordt ook op vragen als: wat is verschil tussen Bordeaux en Bourgogne? Raar dat in dit geval de zo verschillende flessen niet zijn afgebeeld. Het boek is interessant voor de leek –voor mij dus- maar ontgoochelt  wellicht voor de gevorderde amateurwijnkenner.

*De Grote Hamersma 2011 De beste wijnen in alle prijsklassen (Nieuw Amsterdam, 19,95) van Harold Hamersma is een vette turf van 1471 blz. in bulkpapier. Deze knapperd  inventariseert in warenhuizen en wijnwinkels allerhande, 2321 wijnen en serveert verder nog 204 wijnweetjes, wijnspijscombinaties, weekend-, feest- en alledagwijnen. Zin om iets bij te leren of zelfs een quiz te spelen? Het kan allemaal met De Grote Hamersma.

*Dom Pérignon in een rugzak (Carrera, 16,90) is een wijnreisboek van wijngek Huib Edixhoven. ‘Voor een eerste klas smaak in mijn mond reis ik graag derde klas de wereld rond”. Frankrijk, Italië, maar ook Chili, de Verenigde Staten, India en China. Een Hollander die eruit flapt wat ie denkt, altijd “leuk”.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...