vrijdag 22 februari 2013

Verlangen naar de lente en zomer

Grijs is een kleur die me zelden zal verleiden. De lucht kleurt nu al weken - met af en toe een uitzondering, gelukkig - saai, doods, grauw grijs. Zagen helpt niet, I know, we hebben het te nemen zoals het komt. 

Maar ik heb zo'n zin om met felgekleurde teennagels met flipflops rond te slenteren, Pastis te drinken in de avondzon, de geuren van de bloesems op te snuiven, mijn tanden te zetten in donkerrode sappige aardbeien, het zweet langs mijn ruggengraat te voelen sijpelen, met prinses J. en ridder M. door het gras te rollen, met vrienden onverwacht aan tafel te schuiven en te genieten van valavond, te luisteren naar een gans symfonisch orkest van vogels, bij een wandeling door de stad gewoon één terrasje aan te doen en er de rest van de dag te blijven zitten, doorheen ontluikende parken te wandelen.

Zeebeesten
Ik heb zin in sproeten op mijn neus, after sun en zonnecrème, gekoelde prosecco en de geur van basilicum, in een gigantisch aanbod aan verse groenten en in slapen onder koele katoen, in frisse douches en een flink stuk watermeloen, in de frisse ochtendlucht die mijn wangen streelt. 

Ik heb dus zin in lente en zomer. 

Daar je de natuur niet kan pushen, is het dus zaak zelf wat zon en kleur te introduceren. Niets beter dan een kleurige, geurige, pittige, overvolle paella. Huisgemaakt, dat spreekt voor zich, al was het de eerste keer. Echter, zeker niet de laatste. 

De ingrediëntenlijst lijkt indrukwekkend - en is het ook - maar eigenlijk is deze paella niet erg moeilijk en klaar in 40 tot 50 minuten. "Niet erg moeilijk" geldt vooral wanneer je gekuiste, verse inktvisringen koopt. Ga je zelf voor het schoonmaken van dat zeebeest, dan kan het voor sommigen wel eerder "een uitdaging" zijn. Maar met de hulp van de Jerre, is ook dat "niet echt moeilijk".

Zomer
Nog, de eerste tijdsspanne is wanneer je zoals mij de hulp krijgt van een Amoro: niets leuker dan samen kokerellen op V-dag. Reken zeker het tweede als je er in je uppie voorstaat. 

NODIG
olijfolie
2 rauwe chorizoworstjes, in dikke plakjes (250 g)
300 g varkensbuik, zonder vet, in blokjes van 1 cm
1 groene paprika, grof gehakt
1 rode paprika, grof gehakt
5 tenen knoflook, grof gehakt
1 ui, grof gehakt
Handvol grof gehakte peterseliestengels en -blaadjes
zeezout en zwarte peper uit de molen
een flinke pluk saffraan
400 g schelpen (kamschelpen, venusschelpen en/of mosselen), gereinigd
300 g paellarijst
200 g rode paprika's in olie, uitgelekt en in stukjes gesneden
1 blik gehakte tomaten (400 g)
1 l kippen- of groentebouillon
12 grote garnalen, in de schaal
150 g inktvis, in ringen gesneden
50 g sperziebonen, diagonaal in stukjes gesneden
1 citroen, in partjes


DOEN
Jamie bedanken voor alweer een topper van een recept!
DAN
Verhit een wijde pan met een scheut olijfolie op een matig vuur en doe er de plakjes chorizo en stukjes varkensbuik in. Bak het vlees ongeveer 10 minuten en roer regelmatig. 

Doe er wanneer de chorizo verkleurt en het vet eruit begint te lopen, de paprika's, knoflook, ui en peterseliestengels bij. Kruid met een flinke snuf zout en peper en de pluk saffraan. Laat alles zachtjes bakken tot de groenten zacht beginnen worden, ongeveer 10 minuten.

Doe de rijst en uitgelekte paprika in de pan. Blijf een poos goed roeren tot de rijst goed aangemaakt is, giet er dan de gehakte tomaten en een flinke scheut van de bouillon bij. Voeg naar smaak zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur lager en roer ongeveer 15 minuten continu. 

Na die tijd zou de rijst beetgaar moeten zijn. Doe er nu de schelpen en de garnalen bij. Als de rijst te droog is, kun je er nog een schep bouillon bij doen. Blijf roeren. Doe er wanneer de mosselen of schelpen openen en de garnalen roze worden, de inktvisringen en boontjes bij. 

Laat het geheel nog 5 minuten koken, doe schelpen die niet opengaan weg. Strooi er de gehakte peterselie over, doe er een beetje citroensap bij en leg de overige partjes in de pan. 

Dit pronkstuk mag zeker op tafel staan! Laat iedereen zelf opscheppen, dat is tien keer gezelliger. Ja, ook op V-dag!

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...