maandag 16 juli 2012

Genieten van een hapje in Stockholm

Het mag een wonder heten dat de weegschaal na mijn trip naar het prachtige Stockholm minder aangaf dan ervoor. The Lover en ik hebben er immers - as usual - danig genoten van het culinaire aanbod van de Scandinavische stad. 

Net zoals bij de koffiehuisjes is het aanbod leuke lunchplekken en restaurants immens. Het leukste is dus om gewoon door de stadsbuurt van je keuze te slenteren en tegen dat de maag begint te knorren ergens een tafeltje in te nemen. Maar als het snel moet gaan - bijvoorbeeld als je net zoals ik enorm krikkel kan worden als je net dan geen vooruitzicht op eten krijgt, al is dat moeilijk in de Zweedse hoofdstad - heb ik hier een lijstje met fijne food spots voor jeOm je te verzekeren van eten en een tafeltje, is het best een reservatie te maken. Overal wordt de telefoon erg vriendelijk en eventueel in het Engels opgenomen.

Spisa hos Helena
Scheelegatan 18
112 28 Stockholm (Kungsholmen)


Een van de leuke plekjes langs de mooie, grote boulevards in Kungsholmen. Met uitzicht op het indrukwekkende Radhuset serveren ze in deze mooie, gezellige en altijd drukke zaak gerechten uit de verfijnde Zweedse keuken, met sporen uit Azië en de Mediterranee. Gewoon erg leuk en lekker daar bij Spisa.Mathias Dahlgren - Matbaren
Grand Hotel Stockholm
Södra Blasieholmshamnen 6
PO BOX 16424
103 27 Stockholm (Norrmalm)

De Matbaren is het kleine broertje (1 ster) van de Matsalen (3 sterren). In de Matbaren dineer of lunch je in een warm (hout primeert)en modern (Scandinavisch design, weet je wel) interieur. Uit de voornamelijk Zweeds en Oosters geïnspireerde kaart, die trouwens meteen ook dienst doet als placemat, kies je een resem kleine gerechtjes. Het ene al even verrukkelijk als het andere. En hoewel je je riem tegen dan al een gaatje of twee losser hebt zitten, kan ik je zeker de desserts aanraden! Heel ongedwongen en sympathiek personeel. Een must als je wat te vieren hebt.Rolfs Kök
Tegnergatan 41
111 61 Stockholm (Norr-/Östmalm)

Je kan er niet naast kijken: bij Rolfs Kök hangen de stoelen en af en toe de zout- en pepervaten aan de muur. Gelukkig staan er ook stoelen rond de tafels. Aan de toog eten kan ook. Maak je meteen de gezellige bedrijvigheid erachter en in de open keuken mee. Rolf staat zelf niet meer achter het fornuis, maar de stoer getatoeëerde brigade onder chef Johan Jureskog serveert je (zelf) de heerlijke pure gerechten. Bij Mathias Dahlgren leerde ik dat "you can never have too much Swedish cook books", dus schafte ik me hier een gesigneerd exemplaar aan.


Nalen Restaurang
Regeringsgatan 74
111 39 Stockholm (Öster-/Norrmalm)


Nalen is een bar, een concertzaal, een traiteur én een restaurant. Niet allemaal op hetzelfde adres, wel allemaal in dezelfde buurt. Hier eet je echt Zweuds onder het oog van de verschillende (jazz)artiesten die een beetje verderop ooit de pannen van het dak speelden. The Lover ging voor een vergelijkende studie tussen de köttbullar van Nalen en die van Ikea. Ik ging lekker wild voor Rudolph the Rednose Reindeer. Hij smaakte superzacht, diep en vol, die Rudolph. 


2 opmerkingen:

  1. Met SN Brussels 3 per dag! Wanneer?! :-)
    Ik denk dat ik meteen een verhuisfirma regel...

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...