Cocktails zijn al een tijdje weer hip. Ik heb het dan niet over de pisang-orange of de safari-orange, die veel te zoete mengelingen die je op elke scoutsfuif als 15-jarige leeg tutterde en je met een plakkerig mond achterlieten. Neen, ik heb het over classics zoals de Old Fashioned, de Tom Collins, de Cosmopolitan, de Martini en de nooit echt verdwenen gin-tonic. Dat tv-series en films die nieuwe hausse mee veroorzaken, moet ik je waarschijnlijk niet meer vertellen.
En met die nieuwe oude cocktails wint ook onder andere gin opnieuw aan populariteit. De Gordon's Gin, de Bombay Saphire, de Hendrick's gin en hun soortgenoten belanden enthousiast in winkelkarretjes op weg naar de thuisbar. Geen van die gins komt uit ons land. Filliers, de gekende graanstokerij van onder andere Oude Graanjenever en allerlei fruitige jenevervarianten, vond het tijd om daar verandering in te brengen en komt nu met Filliers Dry Gin 28 op de proppen.
Niet zo vreemd, gezien het basisingrediënt bij jenever - de jeneverbessen - hetzelfde is als bij gin. Komt daar nog bij dat grootvader Firmin Filliers net na WOI een recept had uitgewerkt voor een Belgische gin en dat het recept en nog één fles geproduceerde gin al die jaren in de familie zijn gebleven. De huidige generatie Filliers en meester-destilleerder Pedro Saez del Burgo zagen potentieel en gingen aan de slag.
Twee jaar heeft het geduurd voor de unieke mengeling van 28 botanicals zoals jeneverbessen, piment, lavendelbloesem, hopbellen, oranjebloesem, kaneel, gemberwortel, kalmoeswortel, korianderzaden,curaçaoschil, engelwortel en het destillaat van vers citrusfruit op punt stond. Alles wordt in een koperen ketel, in kleine hoeveelheden, gedestilleerd zodat het proces nauwlettend in het oog kan worden gehouden.
Het resultaat is een mooie gin die de omschrijving zacht, fris, fruitig en floraal meekrijgt, met een redelijk hoog alcoholpercentage van 46%. Mijn smaakpapillen vonden de pure gin toch nogal sterk en kruidig. Gemixt in de nieuwe oude Tom Collins of in een gin-tonic, door de broers Wouters van cocktailbar Sips, raakte ik wel weg met de eerste echte Belgische gin. Alla salute! Ofte, schol.
Oude nota's over destillatieprocessen |
Trots: meester-destilleerder Pedro, Bernard Filliers en de grote marketingman |
Niet zo vreemd, gezien het basisingrediënt bij jenever - de jeneverbessen - hetzelfde is als bij gin. Komt daar nog bij dat grootvader Firmin Filliers net na WOI een recept had uitgewerkt voor een Belgische gin en dat het recept en nog één fles geproduceerde gin al die jaren in de familie zijn gebleven. De huidige generatie Filliers en meester-destilleerder Pedro Saez del Burgo zagen potentieel en gingen aan de slag.
Creatie van Filliers anno 2012 en de enige fles gin van na WOII |
Twee jaar heeft het geduurd voor de unieke mengeling van 28 botanicals zoals jeneverbessen, piment, lavendelbloesem, hopbellen, oranjebloesem, kaneel, gemberwortel, kalmoeswortel, korianderzaden,curaçaoschil, engelwortel en het destillaat van vers citrusfruit op punt stond. Alles wordt in een koperen ketel, in kleine hoeveelheden, gedestilleerd zodat het proces nauwlettend in het oog kan worden gehouden.
Proeven van Filliers Dry Gin 28 uit batch 1 |
Sips aan het werk voor de perfecte G&T, mét Belgische noot! |
Filliers Dry Gin 28 zal vanaf deze week te verkrijgen zijn bij de betere speciaalzaken en horecazaken. € 18/fles (0,5 l). |
straf spul zeg! maar klinkt wel zeer aromatisch, ben benieuwd! (Iris)
BeantwoordenVerwijderenZeker eens proeven, puur en gemixt!
BeantwoordenVerwijderen