donderdag 5 juli 2012

Blik op de opening van het mosselseizoen

Hoe ziet dat er nu uit, zo'n opening van het mosselseizoen? Zo dus...
 Mosselen kunnen altijd. Maar toch liever niet in april en mei. Onder invloed van de (normaal) warmer wordende watertemperatuur zijn dDe mosselen dan aan het "melken"- dat is hetzelfde als "ze spuwen hun zaad het water in" - en smaken dan niet lekker. Ook juni is nog niet ideaal omdat de mosseltjes dan nog te klein zijn.

En vergeet die "maanden met een r", dat stamt nog van de tijd dat de mosselhandelaars geen koelwagens hadden. De lente- en zomermaanden waren dan te warm om de mosselen vers van Yerseke naar bijvoorbeeld Leuven te vervoeren. Nu stelt dat probleem zich niet meer en kunnen we dankzij vernieuwing het ritme van de natuur volgen. 

Verser dan vers: recht uit de zee de mond in. Een weerkerende traditie bij de opening. De persmeute smult ervan: dit geeft gegarandeerd fijne beelden.

Met plezier herhalen de mosselkwekers aan boord tientallen keren hetzelfde riedeltje voor de camera's en schrijvende pers: "heerlijk zachte en zilte smaak." En nog: "de verwachtingen zijn hoog gespannen dit seizoen, want de natuur heeft ons verrast". En: "de schelpen zijn mooi gevuld."

Mosselen: het blijft mensen beroeren, vooral de Belgen. Niet onlogisch als je weet dat het voor ons een echt delicatessenproduct is en 65 % van de Zeeuwse vangst naar België wordt uitgevoerd. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...