donderdag 16 augustus 2012

Tromgeroffel... voor het recept van de enige, echte, verrukkelijke plattekaastaart van de Mams!

Telefoontjes midden in de nacht, een waterval aan e-mails, joelende mensen onderaan ons terras, achtervolgers op mijn weg naar het werk en zelfs een enkeling die tijdens onze romantische dinertjes van onder de tafel kwam gekropen. Kortom, de druk werd te groot en na langdurig, zwaar, nachtelijk overleg met mijn lieve mams werd er besloten het zeer gewilde recept van haar plattekaastaart toch maar te delen. 


Niet zomaar te delen met die favoriete nichtjes, de leuke vriend van de nonkel of met de oma van de andere kant. Neen, we. delen. het. hier. op. mijn. blog. Dat is dus met de redelijke wijde wereld van het web. Waar eigenlijk elke onverlaat het recept maar te grabbelen heeft. Maar wij - dat is dus de mams en ik - geloven graag in de goedheid van elke mens, ook als het aankomt op recepten met respect behandelen... Ja, we zijn er aan gehecht, aan dat recept. 

Maar goed, hier komt ie dan:


MAMS' VERRUKKELIJKE PLATTEKAASTAART!!!
 

NODIG
200 gr petit beurre koekjes
140 gr boter
500 gr platte kaas
150 gr suiker
1 pakje vanillesuiker
Sap van 1 citroen
3 dikke blaadjes gelatine (9 gr)
1/4 l room
1/4 l ananas (met verse ananas zal de taart niet opstijven. Gebruik ananas uit blik)

DOEN
Week de gelatine in koud water. Beboter de springvorm en laat omgekeerd staan. 

Verkruimel de koekjes in een keukenrobot. Smelt de boter en meng dit onder de koekjes in een kom. Breng het mengsel op de bodem van de springvorm aan en druk met de palm het met de palm van je hand zachtjes aan. Zet de springvorm koel weg. 

Meng de plattekaas in een kom met de suiker en de vanillesuiker. 

Mix de ananasschijven met een beetje sap fijn en voeg toe aan het kaasmengsel. 

Klopt de room op (niet helemaal stijd) en meng die ook onder het kaasmengsel. 

Verwarm het citroensap. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze op in het warme citroensap. Voeg dit toe aan het kaasmengsel en roer alles goed, maar zachtjes om. 

Giet het witte mengsel op de koekjesbodem in de springvorm. Dek af met aluminiumfolie (op die manier zal de room niet gemakkelijk gekke geurtjes uit de koelkast kunnen opnemen) en laat enkele uren opstijven in de koelkast. 

EXTRA
Een rode coulis is een klassieker bij plattekaastaart, maar je kan hem ook weglaten. 

Maak een suikersiroop van 1/2 dl water en 50 gram suiker. Roer 250 gram frambozen door een zeef (pitjes verwijderen). Meng de frambozenpulp met de suikersiroop. Voeg een drupje citroensap toe en zet koel weg. 

*

Een handvol gehakte muntblaadjes maken het roommengsel nog frisser. Heerlijk in de zomer. 


Voor een zoete toets kan je dan weer chocoladeschilfers toevoegen. 

... 

 

2 opmerkingen:

  1. mooi en super lekker ... nu nog het recept van de paps: een roerei bakken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geef maar door! En ik kom met plezier brunchen om al je natuurlijk verrukkelijke varianten te proeven! :)

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...