zondag 5 augustus 2012

Gevulde conchiglioni - easy & impressive

Italië is op veel vlakken een fantastisch land. Maar ergens in de top 10 van devo-andare-in-Italia-redenen ("ik-moet-naar-Italië-redenen") is toch wel het bezoek aan de supermarkten. In het meervoud. 

Ik sta fluitend om zes uur 's ochtends op - normaal ervaar ik alles voor 7 uur als dodelijk - als ik weet dat ik het grootste deel van de dag zal doorbrengen in de kleine, lokale buurtsupermarkt, de Ipercoop of alle maten ertussenin. Eén van mijn favoriete rayons is die van de pasta. 

Extatisch kirrend kan ik me enkele uren bezig houden met het uitpluizen van al die soorten en vormen pasta. Enkele klassiekers vinden gegarandeerd hun weg naar mijn winkelmandje, samen met een lading nieuwe vormen. Te testen.

Ondertussen een klassieker, maar zeven jaar geleden in ons Belgenlandje amper vindbaar: de Conchiglioni rigati, de grote pastaschelpen. Vanavond staan ze op het menu, gevuld met ricotta en spinazie op een bodempje van aromatische tomatensaus. Een beetje Mangiare bene bij mij thuis.   


NODIG voor 2 à 3 personen
een blik tomatenstukjes
enkele halfzongedroogde kerstomaatjes op olie
zout en peper
gedroogde oregano
teentje knoflook, geplet
scheut olijfolie

225 gram conchiglioni (grote pastaschelpen)
400 gram verse spinazie
een potje ricotta
zout en peper
nootmuskaat
handvol pijnboompitten
 
vers geraspte parmezaanse kaas
 
*
 
DOEN
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook voor de pasta.
 
 Verhit de olijfolie in een ruime pan. Voeg het geplette knoflookteentje toe wanneer de olie heet is. Laat sudderen en haal weg wanneer de knoflook bruinig kleurt. 

Voeg de spinazie toe. Laat slinken en zet apart in een kom. 

Doe nu de tomaten uit blik in de pan. Voeg de kerstomaatjes toe, kruid met peper, zout en oregano. Laat sudderen.

Neem de kom met de spinazie en voeg de ricotta en pijnboompitten toe. Meng goed. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. 

Kook ondertussen de pasta. Deze hoeft nog niet al dente te zijn, dus kook de helft van de aangegeven tijd. Giet af en hou onder koud stromend water. 

Giet de tomatensaus op de bodem van een ovenschotel. Vul de pastaschelpen met het spinazie-ricottamengsel en leg ze mooi dakpansgewijs in de ovenschotel met saus. 
 
Doe dit totdat de schotel vol ligt. Bestrooi met versgeraspte parmezaanse kaas. Zet ongeveer een kwartiertje in de voorverwarmde oven op 180 °C. 
 

 

2 opmerkingen:

  1. een van mijn favoriete pasta's! super recept :) (iris)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks!
    Met een scheutje aceto balsamico (liefst een oudere) wordt de tomatensaus trouwens nog beter en intenser.

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...