vrijdag 25 januari 2013

Fan van Smartmat!

Ik ga graag winkelen. En daarmee doel ik eens niet op het uitzoeken van een gepaste outfit die toch nooit past en het staan zweten in veel te kleine kleedkamers - nvdr, Luz de Lux is daar op beide zaken, en nog veel meer andere dingen, natuurlijk en gelukkig een grote uitzondering op - maar wel op  boodschappen doen, faire les courses en fare la spesa

Daar de Belgische supermarktsector nogal vasthangt aan zondag-sluitingsdag, de markten in het algemeen opbreken op het moment dat ik de douche uitstap en mijn agenda niet genoeg lijntjes heeft voor al mijn plannen, projectjes en vriendjesafspraken komt dat fare la spesa nogal eens in het gedrang.

Bruine zak vol lekker food, inclusief menu, recepten én leuke tips!





Zowel bij Colruyt als Delhaize zijn ze wel zo vriendelijk om mijn boodschappenlijstje in te laden, zodat ik het alleen nog maar moet komen afhalen. De eerste geniet mijn voorkeur, wegens mooie bedrijfsfilosofie, goedkopere prijzen, kwaliteitsvolle producten en toch een breed gamma. En ook, de Delhaize in mijn buurt doet niet aan DelhaizeDirect en de Colryut net wel. Ale, aan Collect & Go doen, heet dat dan.

Heel gemakkelijk, maar het  kan nog gemakkelijker. Dat wisten ze ook bij Smartmat.  Het was het enthousiasme van Beetgraags Stephanie over deze website-slash-service dat mijn aandacht trok. Maar het was het bezoek aan de website van Smartmat dat me over de streep trok: uitgebreide informatie, een mooie filosofie, een leuke benadering en, niet onbelangrijk, een toffe stevig ogende website. Ik scrolde en klikte dat het een lieve lust was, terwijl mijn speekselklieren danig wat saliva produceerden. De versheid leek van het computerscherm te springen!

Na een iet of wat traag reagerende registratieprocedure was ik en route: klikje hier en klikje daar en ik had een zak eten voor de volgende week in mijn virtuele winkelkar liggen. En voor twee weken verder, en nog eens twee weken verder, en nog eens, en nog eens. 

Dat leek me nu wel meteen wat veel van het goede, want ik beleef ook nog graag het wat-eten-we-vandaag-dilemma. Maar leveringen annuleren is een fluitje van een cent, terug opstarten ook. Wel even je agenda in het oog houden.

Blingbling Smartmat-food
Ook voor de werkelijke ontvangst van je ingrediënten: leveren doet Smartmat 's maandags tussen 17u en 22u. In de puurste, bruisendste stad van Vlaanderen - Leuven, dus - stonden ze om 19u20 aan onze deur te djingelen. Met mijn mond nog vol smeuïge paddenstoelenrisotto nam ik zo blij als een kind de schitterend gevulde, bruin papieren, zak in ontvangst: food voor drie dagen, Yes! 

Een voor een even glanzend als op de mooie website, de helft bioproducten, twee keer vers en vacuüm verpakt vlees, één keer een correcte vissoort (pangasius). Ik fronste mijn blonde wenkbrauwen wel even toen ik zag dat de ui - 1 rode ui - verpakt was in een plastic doosje, net zoals de twee wortelen. Bio?!

Goh ja, nu had ik dus voor drie dagen food. Maar ook voor vier personen food: ik had me bij de bestelling in al mijn enthousiasme vergist. Het idee "nodig eens een eenzame uit" flitste door mijn hoofd, net als "bereiden en dan invriezen", maar de maag protesteerde. De porties leken me nu niet zo ruim gerekend, voor de graag-eters die wij zijn (veelvraten klinkt zo verdomd denigrerend). Bij nader inzien, en nadere  (poepsimpele en erg goed uitlegde) kookactiviteit, blijken ze toch redelijk, die porties. Enkel wat de groenten betreft mag het ietsje ruimer. Mijn ogen waren nog maar eens groter dan mijn maag.  Zal dat idee met die eenzame toch nog moeten worden uitgevoerd deze week.

Om dit lange verhaal kort te maken: Smartmat, wij zijn fan! 

6 opmerkingen:

  1. Mmmh, ik denk dat er nog eens iemand zijn/haar huiswerk moet maken over de correcte vissoort pangasius.

    Voorverpakte filets, andere kant van de wereld, niet direct diervriendelijk gekweekt en dat in één van de meest vervuilde rivieren van de wereld...

    Dat gezegd zijnde, leuk initiatief maar dat plastic vind ik er precies ook een beetje over.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Huiswerk al een stukje gemaakt: ik schreef vorig jaar een artikel over een test en onderzoek van pangasius, van Test-Aankoop. De vis neemt geen schadelijke stoffen op uit dat vuile water (dat er iets aan gedaan moet worden aan die vervuiling, staat natuurlijk buiten kijf), wordt ook wel op diervriendelijke wijze gekweekt en de filets worden meestal (met uitzondering van het onzinnige verse staal van Delhaize, dat we toen in de test hadden) onmiddellijk ingevroren, wat geen invloed heeft op de kwaliteit en de voedingswaarde, op voorwaarde natuurlijk dat de koude keten de hele weg goed wordt gehandhaafd.

    Ander huiswerk: de vis-app van Stichting Noordzee die zegt dat bio-pangasius een prima keuze is.

    ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lik op stuk heet dat... blij alvast dat ik zijn/haar huiswerk had geschreven zodat het pleit alle kanten uit kon. Extra leeswerk voor Frisjes dus :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hahaha!

    Nah, geen lik op stuk. Ik begin me meer en meer af te vragen hoe die discussie gaat lopen: er gaan idd verschillende zaken de ronde.

    Maar onderzoek van Test-Aankoop is wel betrouwbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maar zijn kilometers heeft ie wel tegen de vis hé...

    Google leert mij dat er veel tegenstrijdige meningen zijn inderdaad. Wat ik verontrustend vond (of er al van dacht te weten) was dat antibioticaverhaal..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, idd..
    Maar... :-) Delhaize dacht er een antwoord op te vinden en voert de pangasius dus vers in, met het vliegtuig. Dan zou het volgens schattingen - ja, het blijven wel schattingen - nog ecologischer zijn die dingen met de boot én diepgevroren naar hier te brengen, dacht ik.

    Maar dat is dus idd een tegenkanting, die km's. :)

    Wij vonden in geen enkel staal resten terug van schadelijke stoffen: de vis was proper!

    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...