dinsdag 1 maart 2011

Spanning in de kookpotten

De vermoeidheid en spanning hebben me ingehaald, in mijn kookpotten dan nog. Je kan je dan wel voorstellen dat de keuken op de vogeltjesmark leek waar een bom ontplofte: dressing all over the place,snippers waterkers en kervel polkadotten het werkblad en de pannen en potten stapelden zich op aan mijn rechterzijde.

Maar, een beetje Cilit Baaaaang! en dat is opgelost. Erger was dat ook mijn kleine recyclebordjes-van-de-kringloopwinkel leken op iets wat - ja - gerecycleerd was. En dat is iets wat je als kokkin bij een special dineetje voor the love of your life wilt vermijden. Tenslotte wil ik nog altijd verleiden, winnen en imponeren. Met een bordje als een abstract schilderwerk vol verfklodders is dat nogal moeilijk, hoewel de man wel een portie kunst weet te appreciëren.

Na een paar glazen - oké! Na de fles cava - voelde ik dan toch dat de spier in mijn linkerschouder gedeeltelijk losser werd en het hoofdgerecht zag er dan al iets meer food-for-your-love-like uit. Maar de frustraties bleven woelig. Het blijft immers moeilijk scoren met producten die net niet goed genoeg zijn uit supermarkten die pretenderen voor de chichi de chichi aan te bieden, maar daar jammerlijk in mislukken.

Geen chichi, wel massa's loooove en volgende op onze borden:

* Witloofsalade met zalm en garnaaltjes (serves 4)

300 gram gerookte zalm
een klein bakje grijze garnalen, chichi? Ga voor handgepelde!
1 granaatappel
1 groene appel
2 sinaasappels
200 gram champignons
2 stronkjes witloof
citroensap
4 el olijfolie
1 tl fijne suiker
een beetje waterkers, chichi? Scoor uit de vergetengroentenencyclopedie wat postelein!
1 tl gehakte dragon
1 el kervel
peper
zout


Snij de champignons in fijne plakjes en bak ze zachtjes op. Bak vervolgens de garnaaltjes een beetje op. Zet dit alles opzij. Maak de witloof schoon en snij de stronkjes in julienne. Doe in een kommetje. Schil de appel en snij in dunne partjes. Doe bij het witloof en besprenkel met citroensap (tegen bruinkleuring).

Spoel de waterkers. Dep droog en snij fijn. 

Pers de sinaasappels in een pannetje, doe er de suiker bij en laat inkoken tot een lichte stroop. Leng aan met olijfolie en kruid met peper en zout.Laat de vinaigrette op kamertemperatuur afkoelen.

Verdeel de zalm en de garnalen over je bordjes. Lepel er de vinaigrette over. Leg er de champignons en de appel bij en bestrooi  met waterkers, kervel en dragon. Lepel de pitjes uit de gehalveerde granaatappel en werk de salade hiermee af. Serveer met een stukje ciabatta.


* Tonijnsteak met rijstnoedels en een Thaïse dressing (Jeroen Meus)

1/2 komkommer
4 wortelen
1/2 rode ui
1 paprika
300 gram fijne rijstnoedels

2 limoenen
2 el bruine suiker
1 el sesamolie
2el sojasaus
1 stuk verse gember
1/2 rode peper
enkele takjes verse munt
1/2 bussel verse koriander

4 tonijnsteaks (150 g/stuk)
beetje olijfolie om ze mee in te wrijven

Breng een pot met water aan de kook, en gaar daarin de rijstnoedels. (Dat duurt doorgaans ongeveer 4 minuten, maar controleer best de instructies op de verpakking.). Giet het kookwater af en spoel de noedels meteen onder koud stromend water zodat ze snel afkoelen. Zet de noedels opzij.

Schil de komkommer en snij de groente overlangs in vier gelijke stukken. Nu kan je ook gemakkelijk de zaadlijsten uit de komkommer snijden. Plaats je mes schuin op de groente en snij die in fijne schijfjes. Verzamel de stukjes in een potje. Snij het loof en de tipjes van de wortels en schil ze. Rasp ze fijn in de schaal met de komkommer.Snipper de rode ui in flinterdunne schijfjes.Voeg de koude noedels toe en meng ze onder de groentestukjes. Eventueel kan je het geheel nog een beetje roerbakken in een hete wok.

Gebruik een mengschaaltje voor de dressing. Pers het sap uit de limoenen. (Rol de limoenen vooraf even over het werkblad, terwijl je ze stevig aandrukt. Zo zal je er nog meer sap uit kunnen halen.). Voeg de bruine suiker toe aan het limoensap. Meng goed, proef, en voeg indien nodig wat extra suiker toe. Schenk een flinke scheut sojasaus uit in de dressing en een beetje sesamolie. Schil de verse gember en rasp het knolletje in de dressing. Verwijder de pittige zaadjes uit de chilipeper en snij het vruchtje in heel fijne stukjes. Doe de stukjes peper in de dressing (voorzichtig met de chilipeper! Was ook je handen nadat je ermee hebt gewerkt.Versnipper tenslotte de verse munt en de koriander. Meng alle groene kruiden onder de dressing.Giet de dressing over de noedelsalade en meng ze er zorgvuldig onder.

Laat een grillpan gloeiend heet worden op een hoog vuur. Borstel wat olijfolie over de tonijnsteaks. Bak net voor het serveren de tonijnfilets in de gloeiend hete grillpan. Gegrilde tonijn hoort vanbinnen nog bleu te zijn. Laat de vis aan elke zijde ongeveer 30 sec. tot 1 minuut bakken. Schep een portie noedelsalade in een diep bord of een eetkom. Snij de tonijnsteaks in brede repen, en serveer ze op de pittige salade.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...