dinsdag 27 november 2007

Treinetiquette

08.00. Station Leuven. Perron 8. Miezerig. Lopende neus. Druk.

Het lijkt wel alsof ze deze week de kauwbrigade op me af hebben gestuurd. Ik zat nog maar goed en wel op mijn stoel of ik werd omsingeld door iets wat leek op een eerstejaarsstudent, een trezebees op weg naar haar werk en een herkauwende koe. Pas op, dat laatste kon ik niet op het eerste zicht aflezen. Nee, ik had de eer dat ettelijke minuten na vertrek te ontdekken.

Bella de koe had zich nog maar net in haar zetel aan het raam gewurmd (ok, mijn cursus van Italiaans neemt veel plaats in en mijn bovenbenen lijken langer te zijn dan het landelijk gemiddelde waardoor ze meer plaats innemen) of ze toverde al een mandarijntje uit haar tas. Nu heb ik niets tegen mandarijntjes. Integendeel. Tenzij.... tenzij mensen beginnen te smakken.

En oh boy, wat was deze er goed in! Partje in verdween zwierig in het gapende rode gat van haar mond. Hopla daar ging die tong golvend tegen het gehemelte, vervolgens maakte ze er een draaibeweging mee en tegelijk spreide ze haar lippen en daar kwam het: SJMAK, SJMAK, SJMAK! Ik kan je ondertussen de verschillende stadia van het-mandarijntje-in-de-mond haarfijn uitleggen. Ik beschouw dat laatste niet als extra leuke kennis!

Waarom word ik gestraft: ze haalde er nog één boven en daarna nog één. En na Zaventem toverde ze een droge boterham uit haar tas. Dat bleef maar duren: mond open, golvende tong, draaiende tong, SJMAK en opnieuw!

Tussendoor bleek herkauwen samen te gaan met wroeten en wringen in de stoel, waardoor ze voortdurend op mijn voeten trapte (deze keer was ik voorbereid en stonden mijn Napolitaanse schoentjes thuis, maar het blijft onaangenaam).

Waarom bestaan zulke mensen toch?

11 opmerkingen:

 1. Een iPod met goede oortjes doet wonderen tegen onaangename (trein)geluiden.

  En je bent niet verplicht naar die mensen te kijken hè. Sluit gewoon je ogen of hou je cursus/krant gewoon voor je zodat je niks kan zien.

  Toch simpel op te lossen, niet?

  Ik heb net lekker geslapen op de trein (en was net op tijd wakker in Brussel-Zuid). Zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Even weerleggen:

  Dankzij mijn Ipod ben ik nu halfdoof, dus probeer ik zo weinig mogelijk te gebruiken.

  Ernaar gekeken heb ik op de duur niet meer, maar ik weet niet of je het door hebt, maar SJMAK is een geluid, dus ogen sluiten zou niks geholpen hebben. Ik denk dat de hele treinwagon onze Bella kon horen kauwen en herkauwen.

  Nog geen oplossing dus. Ik stel voor dat ze een aparte SJMAKtrein inleggen. Daar kunnen dan alle kauwgom smakkende en herkauwende koeien plaatsnemen en er lustig op los sjmakken.

  Of nog beter: een heropvoedingscursus. Ik weet niet hoe het met anderen zit, maar mijn mama leerde me om met mijn mond dicht te eten, ook kauwgom kauwen met mond dicht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan had je maar goeie oortjes moeten gebruiken van in het begin :p

  En je kan natuurlijk ook altijd die smakkers erover aanspreken...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oortelefoons zijn sowieso een aanval op je oren. Ipodoortjes zijn het zwaar geschut, andere hoofdtelefoons zijn de watjes die ze er in de oorlog op uit sturen.

  Dat is ook een mogelijkheid, maar het sociaal wenselijk gedrag is nog te sterk geworteld in mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mmm wa ...Ruthie voor jou geen oortjes meer in jou oortjes please!!! anders loopt er de hele tijd een kefferke achter mij aan:)
  troost u met de gedachte dat er nog ergere dingen bestaan bijvoorbeeld luid ademende mensen in je nek met een stinkende adem en vieze tanden...sisi

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kef kef!

  Inderdaad. Er bestaat erger, hoewel dit al "heel erg" benaderde! Nu dat wat jij beschrijft, is bijna horror. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. das pure HOR OR!! en daarnaast dan een smakbeest
  jeezes ik krijg wurgneigingen bij de gedachten alleen al!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. kokhalzingen en stijgende agressiviteit! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien heeft Lieven wel een remedie tegen al deze negatieve symptomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. maar toen was het stil...Lieven dove sei?

  BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...