vrijdag 10 mei 2013

Risotto met een vleugje lavendel

Die dagen dat de zon mijn sproeten tevoorschijn tovert en het scherm van mijn MacBook praktisch onleesbaar maakt, verandert het leven. Fel gelakte teennagels komen piepen, het apero-uurtje verlegt zich naar 11 uur in de voormiddag, we shakin' our asses op de zotste nummers, werken een todolijstje voor een dag af op nauwelijks 3 uur en een bol roomijs hoort plots en onvermijdelijk tot onze "gezonde en evenwichtige voeding". 

Fantastisch, die switch! Gedaan met knorrigheid en weg kaneel. Welkom sprankelende ogen, glimmende huid en lavendel!


Awel ja, lavendel, wat doet een mens daar nu eigenlijk mee? Ik maakte al geurzakjes - voor anderen, want zelf word ik nogal snel flets en flauw van het lavendelaroma - en strooide een dosis over een gebraden kip. Dat laatste trouwens zonder al te spectaculair resultaat. 

Dat kon dus beter. Zoals in een risotto met scampi, witte wijn en een zweem lavendel. Inderdaad, "een zweem": het argument van de zeep en je mond blijft eeuwig gelden wanneer je lavendel in de kookpotten gebruikt! 

*

  DOEN 
Verhit een scheut olijfolie in een grote kookpot. Stoof hierin fijngesnipperde ui en een geperst teentje knoflook aan. Voeg risottorijst toe (ong. een theetas voor 4 personen). Roer goed om zodat alle rijstkorrels bedekt worden met een laagje olijfolie. 

Voeg vervolgens een flinke scheut (droge) witte wijn toe. Laat inkoken. Doe er een eerste flinke schep vis- of groentebouillon bij, samen met maximaal 3 à 4 lavendeltakjes (ZEEP!!!). Wanneer de bouillon ingekookt is, voeg je opnieuw een schep toe. Doe dit totdat al het vocht is opgenomen en de risottorijst gaar is. 

Vergeet ondertussen natuurlijk niet te roeren. Bak terwijl de risotto op staat ook de scampi's - ontdarmd en gepeld - in een beetje vetstof tot ze een gouden randje krijgen. Bestrooi ze met de zeste van een citroen en kruid met peper en zout. 

Haal de lavendeltakjes uit de rijst. Doe de garnalen bij de risotto en serveer! 

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...