zaterdag 11 mei 2013

INTERVIEW - Carl Van Droogenbroeck als tweede Belgische barman naar World Class Bartender of the Year 2013!

Cocktails zijn hip and happening. En nee lieve schatten, dat zijn niet die mierzoete mengsels die we als 16 jarigen stoer naar binnen goten op de een of andere fuif onder de kerktoren. Een goede cocktail drink je in fijn gezelschap, in een mooi kader, uit een prachtig glas, met het nodige "gesip" en het drankje lijkt een vreugdedansje te maken op je tong. 

You get the picture: niet iedereen is in staat om zoiets van achter zijn bar te toveren. Om het kaf van het koren te scheiden gaat drankenproducent Diageo voor de vijfde keer op zoek naar de Bartender of the Year.  

Voor ons land rijfde Jeroen Van Hecke van l'Apereau in Blankenberge eind 2012 zijn ticket voor de Europese finale al binnen. Vorige week kon Carl Van Droogenbroeck van Nine in Antwerpen dan het tweede ticket bemachtigen.  Het was zijn "Don's Resurrection" - geïnspireerd op de stijl, sfeer en setting van "The Godfather" - die de jury kon overtuigen: een cocktail met Don Julio Reposado Tequila, Talisker whisky, Vermouth del Professore, absinthe en Old Time bitters, look en rook van rozemarijn en tijm.  

Don's Resurrection - de winnende cocktail van Carl Van Droogenbroeck


"Olalaaaaa", is wat wij dan zeggen, dus voelden we deze stylish bartender aan de tand...

"Ik ben vertrokken van de vegetale, licht fruitige toetsen van de tequila. Daar past de turf gerookte en peperige Talisker whisky er zeer goed bij. Om de smaken te binden en de cocktail meer body te geven, gebruikte ik Vermouth del Professore: een licht zoete, maar zeer kruidige vermouth.
De rook van tijm en rozemarijn maakt de cocktail iets droger en geeft samen met de absinthe en Old Time bitters extra diepgang.
Als laatste zorgt de look voor een zijdezachte textuur. 
Conclusie, de look werkt fantastisch met de tijm, rozemarijn en de peperig, kruidige en vegetale smaken."

Wat typeert jouw stijl?
"Ik hou van het pure van de spirits en breng hun complexiteit graag naar boven. Ik hou het simpel, al mag het natuurlijk ook eens heerlijk complex zijn."
 

Welke bartender kan je van je stuk brengen in de volgende ronde?
"Allemaal. Het niveau ligt hoog en blijft elk jaar stijgen. Iedereen zal het beste van zichzelf geven en dat zal schitterende cocktails tot gevolg hebben." 

Is België een cocktailminnend land?
"Ik denk het wel. Belgen zijn altijd graag bezig geweest met eten en drinken. Cocktails liggen in dat verlengde. Iedereen kent ook de mojito, caipirinha, pina colada, margarita, long island iced tea, bloody mary, black en white russian, daiquiri, cosmopolitan ...
En langzaam maar zeker durven meer en meer mensen nieuwe cocktails te proeven. Het gaat zeker en vast de goede richting uit."Welke cocktail(s) serveren we jou op een warme lentedag?
"De Django Bango, een creatie van mezelf en het team bestaande uit een lemon shrub, home made grenadine, ananas, mezcal, cognac en Creole bitters. Fris en toch een samenspel van verschillende smaken.

En natuurlijk, of het nu warm of koud is, nat of droog, een Manhattan smaakt mij altijd! Het lijkt  een simpele cocktail, maar hij is enorm complex. Met de juiste keuze van whisky, vermouth, bitters, gomme syrup en eventueel nog triple sec of maraschino likeur, heb je een Fenomenale Manhattan in plaats van een gewone Manhatten."

*

De Europese finale van World Class Bartender of the Year vindt plaats in Madrid op 28 en 29 mei. Van 4 tot 9 juli is de Azamara, een cruiseboot die de Middellandse Zee bevaart, de locatie voor de  Diageo Reserve Brands World Class Global Final.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...