dinsdag 28 mei 2013

Geroosterde forel met tijm en citroen

Ik ben niet altijd de keukenheld die graag de ingewanden uit de buik van een vis staat te schrapen, maar ik ben wel de eter aan de tafel die graag een hele, geroosterde vis oppeuzelt. Voor deze spreidstand bestaat een oplossing: Il Mio Amore. Hij reinigt, spoelt en meer dan eens neemt hij ook de afwerking voor zijn rekening. Ik bewonder, verlekker me en smul samen met hem. 


Zoals van deze forel met tijm en citroen. L'Amore plukte er onze bos citroentijm halfleeg voor. De friskruidige smaak ervan vormt een prima koppel met de schijfjes citroen, of course. In een visklem kan deze zwemmer ook op de barbecue, moest het nu nog eens heerlijk zomers weer zijn. 


NODIG
voor 4 personen
4 forellen, geschubd en leeggehaald (als je hubbie dit niet ziet zitten, kun je ook aan je vishandelaar vragen dit al voor je te doen)
2 flinke handen vol tijmblaadjes
Zeezout en zwarte peper uit de molen
3 el olijfolie
2 citroenen
4 (evt verse) laurierblaadjes


DOEN
Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur. Was de forellen van binnen en van buiten en dep ze droog met keukenpapier. 

Hak de tijm heel fijn (of vijzel en train tegelijkertijd je armspieren) en meng met 1 tl zeezout en de olijfolie. Wrijf de forellen met dit mengsel in, zowel de buikholte als het vel. 

Snij de citroenen doormidden en snij de uiteinden eraf, zodat ze kunnen staan. Maak met de punt van een mes een insnijding in het vruchtvlees van de citroenhelften en prik er een laurierblad in. 

Leg de forellen en de citroenen in een braadslee en bak ze ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. 

De forel is gaar als je in het dikste stuk van de forel het visvlees gemakkelijk van de graat kunt trekken. Lukt dat nog niet zonder slag of stoot, laat de vissen dan nog enkele minuutjes in de oven staan.


Sprenkel wat van de gegaarde citroen over je vis... 

Lekker met gebakken krielaardappeltjes en een frisse salade.  


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...