maandag 13 mei 2013

Asperges à la Flamienne...

Eind april, begin mei scheelt het niet veel of we verkeren in een staat van landelijke hysterie. We lijken niet veel te hebben om trots op te zijn - nvdr, sowieso wrong thinking - dus klampen we ons met z'n allen vast aan het "witte goud" uit de Bornemse gronden: de asperges. Ik verkies de groene boven de witte, maar dat die laatste een streling zijn voor de smaakpapillen, dat staat hoe dan ook vast. Hysterie is dan ook meer dan toegelaten. Een vreugdedansje wanneer je van de paps een kraakverse, biologische kilogram in je handen gestopt krijgt, is eigenlijk obligaat. 

De aspergeroomsoep is iets minder verplicht: dat leek me nu zo saai. A la Flamande is met recht en reden hét aspergecliché bij uitstek, maar ook daar miste ik die avond toch een beetje spanning. De aspergekennis is toch ook weer niet zo groot, de beschikbare kooktijd beperkt, het verlangen naar Italiaanse cene - dineetjes - groot en aldus kuste België Italië en was mijn "asperges à la Flamienne" geboren. Both of best worlds, zoiets. 

NODIG
voor 4
500 tot 750 gram Belgische, witte asperges - geschild
500 gram pasta
5 eitjes
een bosje (krul)peterselie, fijn gehakt
een flink stuk zalmfilet (met vel, is handiger voor in de grillpan)
olijfolie
peper en zout
nootmuskaat

Een glas (of twee, of drie) droge witte wijn voor erbij!


*
 
DOEN
alleen
Breng voldoende water aan de kook. Kook hierin eerst - heel kort - de geschilde asperges. Haal ze uit het water en leg even apart. Kook vervolgens de pasta volgens de aanwijzingen van de verpakking al dente
 
Kook 5 eitjes hard (10 min), pel en plet ze. Voeg fijngehakte peterselie toe, een flinke scheut olijfolie en breng op smaak met zout, peper en eventueel een snufje nootmuskaat. Zet even apart. 
Verhit een ruime grillpan en bak hierin de zalm. Kruid met peper en zout. Wanneer de zalm bijna gaar is, haal je het zeebeest eruit en leg je het even apart onder aluminiumfolie. Leg vervolgens de kort gekookte asperges in de pan en grill ze nog even. 
 
Meng de pasta met het eiermengsel en stukjes gegrilde asperges. Voeg indien nodig - als de pasta te droog lijkt - nog een scheut goede olijfolie toe. Serveer met de zalm.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...