donderdag 25 april 2013

Interview: Waarom je naar Docville 2013 in Leuven moet!

De 9e keer, 4 locaties, 6 zalen en 60 van de betere, ontroerendste, verbazingwekkendste en meeslependste documentaires. Dat is Docville Festival 2013, dat vanaf vrijdag 3 mei tot en met zaterdag 11 mei de Leuvense binnenstad inpalmt. 

Gepassioneerd kok en foodie, maar ook voltijds programma-coördinator van het filmfestival (en Cinema Zed), Frank Moens, vertelde me tijdens het in julienne snijden van de wortelen en knolselder tijdens onze kookles waarom het voor iederéén de moeite is naar het ongeloofelijk gezellig en levendig Leuven te trekken die week in mei!
**

"Ondanks het feit dat het steeds beter gaat met de docu, blijft het een feit dat het merendeel van de docu’s op ons festival nooit zullen verschijnen op dvd of op tv zullen worden uitgezonden
Plus, op Docville besteden we veel aandacht aan de omkadering van de getoonde films, regisseurs komen hun docu inleiden of beantwoorden achteraf met plezier vragen van het publiek, of we halen een expert over het onderwerp naar Leuven. 
Kortom, Docville schenkt je een unieke ervaring om docu’s te zien te je anders waarschijnlijk nooit meer te zien krijgt met een unieke omkadering."
 

En de man is nauwelijks te stoppen, zo heeft Niente Di Particolare ze graag. Frank gaat verder: 

"Docville wil goede, interessante, frisse auteursdocumentaires tonen die pas echt tot hun recht komen in de cinema.
Wij willen dus docu's waar je de persoonlijkheid van de auteur in terugvindt van filmmakers die via het medium hun eigen ding doen.
 Dat kan zijn door een originele vertelstructuur te hanteren (bv. The Imposter, docu opgebouwd als een thriller), door een bijzondere geluidsmix of cinematografie (bv. Only The Young), door een bijzonder invalshoek te kiezen (bv. In The Circle gaat over de deeltjesversneller CERN in Zwitserland en de mensen die boven die gigantische ondergrondse versnellingsring werken) of productioneel bijzondere zaken doen (bv. in Trains of Thought, waar op een quasi filosofische wijze over de stad en zijn structuur wordt nagedacht)."Welk(e) pareltje(s) moeten we dit jaar zeker gezien hebben?
"Een heel gemene vraag om aan een programmator te vragen. Ik vind natuurlijk alles goed. (lacht)
Natuurlijk speelt je interesse mee, al geloof ik wel dat een goede documentaire je interesse kan opwekken, ongeacht het onderwerp. Soms moet je je gewoon even laten onderdompelen. 
Ik was bijvoorbeeld weinig geïnteresseerd in de (seksuele) opvoeding van Afrikaanse meisjes in Zambia en toch vond ik Onder Vrouwen erg de moeite.
Andere opvallende titels zijn Fuck for Forest, Rent a Family en Blackfish.
Foodies mogen zeker L'Amour des Moules en Slow Food Story niet missen."


Wat is je het meest bijgebleven na 8 jaar Docville?
"Goh, veel! Vorig jaar kwam Louis Theroux naar Docville en dat was ongezien qua media- en professionele aandacht. Echt ongezien. De zaal - voorzien op 220 mensen - was veel te klein voor iedereen die zijn masterclass wilde volgen. We bedachten een systeem waarbij genodigden eerst konden bestellen, gevolgd door het grote publiek. Mensen hebben ons uren opgebeld om binnen te geraken. Zij die ernaast grepen, stuurden passionele mails - soms dreigend, soms huilerig - om toch maar een plekje te kunnen bemachtigen. 
Ondanks dat, was het wel een ontzettend toffe masterclass, waarbij velen - ook ik - eindelijk hun idool konden ontmoeten." Je bent ook programmator voor Cinema Zed: films of docu's?
"Ik hou van fictie én docu! Voor mij is een goede film, een goede film. Er is nauwelijks een verschil tussen wat ik verwacht van een film, een docu of nog wat anders. Ik wil in beide gevallen worden geëntertaind zonder hersenloos te moeten toekijken. Ik wil knappe cinema en meeslepende verhalen en die vind je én bij Cinema Zed én op Docville."

**   

     Klik hier voor alle praktische info en tickets ivm en voor Docville in Leuven

WIN WIN WIN - Maak kans op een duoticket voor een voorstelling naar keuze tijdens Docville. Antwoord hier op de vraag 
"Welke docu de grote winnaar was van Sundance 2013 en krijgen we ook in Leuven te zien?" - WIN WIN WIN

Uit de reacties zal zondagavond 28/04 een onschuldige hand - of internettoepassing - de winner trekken

2 opmerkingen:

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...