maandag 25 juni 2012

Glad midsommar!!

1 plus 1 is 2. Om maar te zeggen: ik zat nog altijd met mijn crush op Zweden, en Stockholm in het bijzonder. Tijdens mijn pauzes ga ik immers nog steeds op zoek naar de goedkoopste, internationale verhuisfirma, ik vraag me af wat ik in Stockholm zou kunnen betekenen voor de economie en voor mijn eigen portefeuille en hoop dat ze daar wel raad weten met de lange, koude, donkere winters.

Onmisbaar: bloemen op tafel

Vooralsnog heb ik nog geen sluitende antwoorden en oplossingen, dus is er nog 2: midzomer, Zweedse hoogmis van het licht, de zomer, bloemen, vriendschap, geurende avonden en zachte temperaturen. België werkt niet echt goed mee wat betreft 3 van de 7 elementen, maar daar laat ik me niet door tegenhouden. Tenslotte is meer dan de helft van de hoogmiselementen wel aanwezig. Die roze bril en het leven, weet je wel. 

Fris drankje
Op gevaar van omver te worden geblazen door de strakke wind, bewoog ik me energiek door de dag om op ons balkon een kleinschalig, maar uiterst gezellig midsommar-fest met vrienden klaar te stomen. Dat is niet zo moeilijk: je moet gewoon een aantal zaken samenbrengen en zorgen dat er genoeg drank is. Ik heb met eigen ogen in het Nordisk Museer in Stockholm gezien dat drank, naast bloemen en licht, een onmisbaar aspect is van Midsommar. Nu ja, gitaar, zang en dans ook, maar dat leidde me naar mijn mening toch iets te ver naar Stonehenge-slash-zweverige-hippie-praktijken. Niet in twijfel trekken dus, die hoeveelheid drank.

Dek de tafel met fleur, verschillende glazen, mooie servietten, veel kaarsjes en leuke strikjes

Ik brouwde zelf een rabarber-rozenlimonade, die puur te drinken was of die een glaasje bubbels kon opfrissen. Maar er stond ook een kruik bosvruchtenpunch op tafel. Dat lijkt gezond (bosvruchten barsten van de antioxidanten) en dat is het ook, ware het niet dat er naast veeeeeel fruit ook een flinke scheut wodka ingaat. Voor de über-gezonde-medemens en om te proberen het drankfestijn niet de verkeerde richting (die naar het toilet) uit te laten gaan, had ik ook een karaf met gekoeld water, komkommer-sliertjes en steranijs klaarstaan. 


Terug naar die elementen. Drank doet het dan wel goed, een mens heeft ook al eens graag iets te knabbelen. De hapjes liet ik over aan de vakkundige handen van miss K. (ze waren verrukkelijk en helemaal Zweuds), ik focuste me op het hoofdgerecht, dat ik even daarvoor van de markt naar huis had versleurd. Ja, want het ging om een hele zalm van meer dan 3 kg. Die zou na een badje in bier, limoen, look, laurier en tijm een dik uur roken in de  - ja, sorry - smoker. Erbij een salade van jonge bladgroenten, sluimererwten, venkel, radijsjes en komkommer en carpaccio van coeur de boeuf. Ernaast jonge gekookte aardappeltjes met zure room, dille en bieslook. 


De gerechten waren niet zo zwaar, maar ze vulden onze buiken toch vlot. Het dessert kwam dus pas na een pauze. We hadden tenslotte een lange dag/avond. Het zag er misschien heel zomers en fris uit, het smaakte alvast niet zo. Ik ben niet het type dat een gerecht eerst drie keer uitprobeert alvorens het aan vrienden te serveren, dus ja, dan kan er al eens iets mislopen: zoals een veel te zoete rozenpannacotta, en dat is nog een understatement. Gelukkig was er nog de royale schotel vers zomerfruit. Ah ja, en veel drank. 

De avond was mooi. Glad midsommar!

2 opmerkingen:

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...