vrijdag 23 december 2011

Gezond kerstidee: Groene curry met schelpjes

Kerst staat voor de deur en dat betekent - volgens de boekskes - te veel eten, te veel drinken en vaak nog eens ongezond eten. Voor mij betekent dat kokerellen met de lekkerste en fijnste ingrediënten. Anders dan anders, met een beetje extra, maar niet te zot. 

Bedenking aan mezelf: ik probeer dat het hele jaar. Boom met lichtjes of niet. Alleen zijn die fijne, lekkere ingrediënten in de supermarkten rond eindejaar en masse aanwezig. Dus belandde er gisteren 600 gram venusschelpjes in mijn overvolle kar. En omdat ook ik niet graag te veel uitzet en me soms dus toch bang laat maken door wat die boekskes allemaal prediken, koos ik daarbij voor een vetarm, maar kruidig gerecht... in mijn favoriete LeCreuset!

Groene curry met schelpjes
NODIG
Voor 4 personen
1 kg pompoen, in blokjes
2 wortelen, in stukjes
Handjevol fijne boontjes
600 gram venusschelpen
2 el arachideolie
6 peulen kardemom
6 laurierblaadjes
2 tl mosterdzaad
2 kaneelstokken
1 grote uit, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gesnipperd
2 groene chilipepers
2 el komijn
2 el koriander
2 tl kurkuma
zout
375 ml kokosmelk
verse koriander

DOEN
Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snij in gelijke blokjes. Was en schrob de venusschelpen. Goei de geopende schelpen weg. 

Verhit de olie in een stoofpot en bak hierin de kardemom, laurier, mosterdzaad en kaneel tot het aroma vrijkomt. Voeg de gesnipperde ui, gehakte knoflook en fijngesneden pepers toe. Doe er de komijn, koriander, kurkuma en zout bij. Laat even meebakken. 

Voeg de pompoen bij de gebakken kruiden en roerbak 5 minuten. Doe er de wortelen en de boontjes bij. Blus met 100 ml water en de kokosmelk. Laat 15 minuten goed doorkoken tot je een mooi gebonden curry krijgt. Voeg naar eigen smaak nog wat kokosmelk, komijn en koriander toe. 
 
Schep er de venusschelpjes bij en laat afgedekt sudderen tot ze open zijn. 

Serveer met rijst en verse gehakte koriander.

Uit: Le Creuset, Stoofpotten, Originele en Klassieke Gerechten, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, € 9,95 

2 opmerkingen:

  1. Toffe vierkante foto's altijd!
    Wanneer komt dat kookboek?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahahaha, wanneer de inspiratie helemaal bloeit, de durf de faalangst opzij schuift en een stiekeme droom waar wordt!

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...