woensdag 14 december 2011

Inhuldiging van de tajine!

Voer voor een luie dag: recept van Jeroen Meus, een tajine en een keukenschort van Il Gallo Nero

Wat doet een mens op een luie dag? Een lekker ontbijtje, een tripje met de trein, een mooie tentoonstelling van Rik Wouters, een triple Karmeliet, een onverwachte bontjes-buit dankzij een leuk shoppingmoment en een vertraagde treinrit terug leken ons wel wat.  

Tajine in volle actie!

Afsluiten deden we in slow cooking en gezonde geest in een ... je weet wel...spirit - ideaal voor een luie dag - met de inhuldiging van de prachtige tajine, cadeautje van mijn broetie en zijn mooie vrouw. Erin ging een recept van Jeroen Meus, ofte Meneer Dagelijkse Kost.

Eruit kwam een lekker gegaard en kruidig stukje lamsvlees met courgette, wortel, selder en aubergine.Verse koriander en munt on top maakten het geheel af. Een bolletje couscous met kikkererwten erbij en Il Mio Amore e io genoten met volle teugen. MMmmmmmh, I like weekends!

Tajine van lamsschouder, courgette, wortel en aubergine

NODIG:

  • 1 theelepel koriander
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1⁄4 eetlepel zwarte peperbolletjes
  • 1 teentje look
  • 1⁄4 theelepel kaneelpoeder
  • 1⁄2 theelepel râs al hânout (kruidenmengsel)
  • 1⁄2 stuk gember
  • olijfolie
  • 400 g lamsschouder (verdeeld in stukken)

  • 1 stengel bleekselder
  • 1⁄2 wortel
  • 1⁄4 aubergine
  • 1⁄4 courgette
  • 1 eetlepel gehakte munt
  • 1 eetlepel gehakte koriander
  • zout

DOEN:

  • Verhit het koriandergraan, het komijnzaad en de peperbolletjes een paar minuutjes in een steelpan. Zo komen de aroma’s van de kruiden vrij. Zodra de kruiden knisperen, giet je ze in de vijzel.
     
  • Stamp de kruiden tot een fijn poeder. Voeg de look, het kaneelpoeder en de Râs al Hânout toe. Rasp er de gember over en voeg een scheutje olijfolie toe. Plet alles tot een smeuïge kruidige massa.
  • Verwarm de tajine voor op het fornuis. (Let op: als je tajine recent in water geweekt werd, zal er flink wat stoom van af komen! Dat is perfect normaal.)
     
  • Versnij het lamsvlees in grote dobbelstenen, vergelijkbaar met ons klassiek Belgisch stoofvlees. Doe de stukken lamsvlees in een kom en giet er het kruidenmengsel over. Roer even om.
     
  • Giet een scheut olijfolie in de hete tajine en kleur hierin de gemarineerde stukken vlees aan elke zijde.
     
  • Voeg vervolgens een beetje water toe en zet het deksel op de tajine. Laat het vlees een kwartier verder garen op een matig vuur.

  • Maak intussen de groenten schoon en snij ze in grove stukken.
     
  • Voeg dan de groenten toe. Leg de hardste groenten in het midden van de schaal (selder, wortel). De zachte groenten leg je aan de rand van de schaal (courgette, aubergine). Laat alles nog een kwartier sudderen. Voeg naar smaak een beetje zout toe.
     
  • Controleer of alle groenten gaar zijn. Strooi snippers verse munt en koriander over het gerecht en serveer de stoofschotel aan je tafelgenoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...