zondag 9 maart 2008

Kronkels en shimmy's

Nog drie uur te gaan, nog twee uur te gaan, vertrekken, file ondergaan, verloren rijden ... stilletjes aan en met enige moeite kwam ik dichter bij de avond waar ik al een hele week naar uitkeek.

In een toch wel voornamelijk grijskleurend en regenachtig België vindt een buikdansfestival niet plaats in een kleurig Marokkaans tentendorp, noch in een warme en zinderende Turkse omgeving. Wij moeten het doen met een licht gedateerd cultureel centrum ergens in de rand van Brussel.

De verpakking was dan niet zozeer Arabisch, de inhoud kwam toch in de buurt. Een semi-zoete, hartige geur van geroosterd kebabkippenvlees wist doorheen kieren en spleten aan deuren te ontsnappen en zo de - overwegend vrouwelijke - bezoekers tegemoet te vloeien. In de lobby stonden hier en daar enkele kraampjes opgesteld met de meest kleurige, rinkelende, schitterende en blinkende buikdansoutfits en -benodigdheden.

Maar het gaat niet om de architectuur van het cultureel centrum of het weer, het gaat om de beleving van de dans. En die was er ten volle! Stonden op het programma: Fatema uit Singapore en winnares van de een of andere award op het een of andere Brusselse buikdansfestival, Fédra die op datzelfde buikdansfestival de publiekslieveling was, miss Bellydance Hongarije die luistert naar de naam Maya, miss Bellydance USA Ava Fleming die ik de dag ervoor in Gent heb ontmoet bij Bella, Apsara die de Tribaldans voor haar rekening nam en nog een hele rits.

Voor mij was het een ervaring van puur plezier en genieten. Lijven (oh nee!! ;)) kronkelden en shimmy'den, maar allemaal met de grootste gratie, elegantie, sensualiteit en niet te vergeten vrouwelijkheid. Het was een mooi bewegend plaatje, uitgevoerd op de tonen van een sterrenhemel in de woestijn waarbij een warme wind de huid aait. Klassieke bewegingen wisselden - tegelijk met de danseressen - met stoerdere vrouwenkracht (wie zei dat girl power iets was van de Spice Girls?!) in de Saïdi-sprongen en dreigendere, maar indrukwekkende tribalsounds en -bewegingen.

Bewondering en gezonde jaloezie vervulden bij mij de hoofdrol. Ooit hoop ik het toch ook zo te kunnen.

Hier alvast een "nasmaakje" van Ava Fleming en de Belgische Fédra. Verder zal Google en YouTube jullie moeten helpen!3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de show was prachtig en ben al klaar voor de volgende :) wie weet zelfs met hetzelfde gezelschap? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Absoluut!! Ben er klaar voor! Zou Artemisia en de groep eens in actie willen zien.

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...