zaterdag 1 oktober 2011

Iedereen chef!

De hausse van kookprogramma's allerhande is nog niet voorbij: koken blijft hot, de hotelscholen kunnen amper volgen met de inschrijvingen. Maar daar hebben de kookboekenmakers iets op gevonden. Bye, bye hotelschool, welkom kookles uit het boek.
* Het meest opvallende boek in deze categorie is toch wel dat van de bekende hotelschool Spermalie. U moet geen moeite meer doen om er in Brugge een volledige opleiding te vervolmaken. Vanaf nu kunt u met vertrouwen strijden om een stageplaats bij Peter Goossens als u het boek van pagina 1 tem pagina 552 grondig doorneemt. De achterflap belooft immers dat zowel starters als ervaren hobbykoks dankzij deze kookbijbel chef kan worden. 

Het boek biedt inderdaad een stevig alternatief, met 130 gebundelde gerechten van bij ons en uit de wereldkeuken. De opbouw is zo aangepakt dat u begint bij "eenvoudige gastronomie" (focus op basistechnieken, zoals versnijdingen) en gaandeweg - samen met uw kunnen - evolueert naar culinaire hoogstandjes. Technieken, materiaal, productinfo, stap-voor-stap begeleiding... Alles komt aan bod. Tegen kerst serveer je vol zelfvertrouwen zelf een gastronomisch maal!

Kookbijbel voor de Hobbykok, Hotelschool Spermalie, Stichting Kunstboek, € 29,90
* In hetzelfde genre kwam ook pas het meer ludieke en minder droge Wat te koken en hoe het te koken uit. Een sterrenchef zal je na het doornemen en -koken van deze klepper niet worden, maar je raakt wel aardig op weg om je favoriete gerechten perfect te bereiden. 


 Zowel beginners als gevorderden zullen zich in hun sas voelen met de stap-voor-stap uitgelegde receptuur, de grote en duidelijke foto's en de variëteit aan gerechten die zowel tijdens de etentjes in het weekend als bij het ontbijt, als op die blauwe maandag, als voor het dessert geserveerd kunnen worden. Minder uitgebreide productinformatie en minder streven naar de ware gastronomie, maar wel verlekkerend. 

Wat te koken en hoe het te koken, Jane Hornby, Borgerhoff & Lamberigts, € 34,95`
* En de voorraad is nog altijd niet uitgeput. In Koken neemt James Peterson de functie van je persoonlijke leraar-chef op en leert je je mannetje of vrouwtje te staan in de keuken. Hij doet dit telkens met een uitgebreide inleiding over gerecht, gebruikte producten en technieken en toont met foto's de verschillende fasen van het bereiden. Lam versnijden en opbinden was nog nooit zo haalbaar. 


En Peterson weet wat hij je leert. Hij werkte in de jaren '70 als kok in Parijs, is nu al jaren culinair columnist, kookboekenschrijver én docent op het prestigieuze Institute of Culinary Education in the Big Apple.

Koken, het standaardwerk met meer dan 600 recepten en technieken met ruim 1500 foto's, James Peterson, Karakter Uitgevers, € 34,95Het beste exemplaar kiezen, is moeilijk en zal vooral afhangen van persoonlijke goesting. Heb je de meeste technieken al wel eens gehoord en/of geprobeerd, maar wil je een no-nonsens, geordend overzicht, dan is het boek van Spermalie zeker wat voor jou. 

Hou je van een iets frivolere lay-out, hoeft het allemaal niet zo chiq, maar wil je wel de juiste technieken leren en hou je van grote foto's, dan is het boek van Jane Hornby je ding. 

De mooie tussenweg is het standaardwerk van de Amerikaan Peterson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...