dinsdag 23 november 2010

Merry Christmas

Het spijt me, dierbare katholieke gelovigen, maar kerst valt dit jaar toch wel een dikke maand eerder. Hoezo, "dat kan niet, want Jezekke is 25 december geboren in een bakske vol met stro"?! Uh uh, hoe komt het dan dat ik gisteren aan de feestdis schoof en een herfstelijk feestgerecht kreeg voorgeschoteld? I don't think dat Jezekke er wat mee van doen heeft. I think dat het verdwijnen en terug verlangen naar het licht er veel mee van doen heeft.And some looooooove. Ach, kerst is toch de toppertijd voor meligheid!

En donker was het wel, die maandag. En koud. En erg herfstig. En ook grauw. En het was maandag. Die dag nadat het weekend verstreken is. Ik verlangde naar licht, geurende dennenaalden, samenzijn met loved ones, een tafel en food om te delen ... Samenvattend: dat is dus het kerstfeest.

Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat het verlangen er was, het besef dat het al tijd voor kerst was niet zozeer. Tot ik op het volgende stootte: licht en kaarsen, geurende bloemen (geen naalden), loved one, een tafel en top of the bill food in de vorm van hindefilet met ratatouille van herfstgroenten.

Ook nood aan licht, kerst, loved ones or just damn good and wonderfull food? Men neme: 

600 gram hinde of ree
1 maïskolf
16 gepelde kastanjes
3 blaadjes laurier
1 kruidnagel
20 cl rode wijn -> if you like it sweet: Porto may also do the job
50 gr spekreepjes
1 kleine knolselder
200 gr gemengde boschampignons
1 l wildjus of vleesjus -> definitely go for wildjus, het is toch de tijd van de verwennerijen? Altijd!
2 takjes tijm
4 jeneverbessen -> niet te vinden in de basissupermarkt, dus dan maar bosbessen genomen
2 sjalotten
vetstof -> we doen niet aan product placementMet dank aan Solo.be ;-)

Let there be light:

Borstel het zand van de boschampignons. Schil de knolselder en snij hem in kleine blokjes. Snij de maïskorrels van de kolf. Snipper de sjalotten fijn en laat ze aanstoven met de spekreepjes. Blus met de rode wijn en voeg de wildjus toe. Laat alles zacht inkoken met laurier, tijm, kruidnagel en jeneverbes. Zeef de saus en hou apart.

Laat de knolselder en maïs aanstoven in een beetje vetstof. Voeg er de kastanjes en de boschampignons aan toe wanneer de knolselder beetgaar is.

Braad de ree- of hindefilets aan in vetstof (remember de ethische code over product placement) en gaar ze verder in een voorverwarmde oven op 180°C. De braadtijd is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees - off course - maar reken 2 tot 3 minuten per cm dikte. Ree of hinde mag je tussen saignant en à point serveren - rosé dus.

Werk de jus door de groentjes en schik ze op de borden. Snij de ree- of hindefilet in plakjes en schik ze erbij.

Lekker met een stevige Bourgogne. Of voor het echte kerstfeest: met een Châteauneuf-du-Pape.
White Christmas, neneneneneuuu....Voor 4 personen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...