maandag 2 mei 2011

Uit de Italiaanse kookboekenkast

Wanneer deadlines langs alle kanten en in alle vormen aan mijn mouwen trekken, is er gelukkig nog VTM-journalist Patrick Van Gompel. Hij stuurde me vorige week een lijst die twee van mijn passies herbergt: kookboeken en La dolce Italia. Geen van al die boeken zouden misstaan in mijn boekenkast. Wel eerst een beetje plaats maken dan. 

En de lijst is het delen meer dan waard. Kunnen ze er bij jou nog bij? 

* Mijn Italiaanse dieet – 100 gezonde recepten uit de zonnige keuken (Fontaine Uitgevers) heet het boek van Gino D’Acampo. Het is bekend: in de landen rond dee Middellandse Zee eten ze gezond. D’Acampo legt het allemaal uit. En zonder schroom staat er naast een heleboel kleine, frisse gerechten ook een recept voor pizza’s, echte caloriebommen, dat weet iedereen. Bij de recepten staan trouwens de caloriewaarden en andere cijfers over vetten, suikers en dat soort dingen. Heel fraai in dit boek: de vele kleurenfoto’s afgewisseld met oude zwart-wit foto’s.

* Het familierestaurant La Botte in Genk is een begrip. Auteur Erik Verdonck trok met chef Vincenzo Giacomazza terug naar Sicilië en dat resulteerde in een heel vrolijk en fraai en duidelijk boek, De authentieke Siciliaanse keuken bij La Botte (Linkeroever Uitgevers). Geen moeilijk gedoe, werken met vers en echt.

* In Italië is het aantal soorten pasta niet te tellen en hier bij ons zijn er ook meer dan genoeg kookboeken Italiaans eten. Af en toe verschijnt er zo'n kookboek dat net iets beter is. Bijvoorbeeld: De Zilveren Lepel Pasta (Standaard Uitgeverij, 29,95). Pasta zoals de Italianen het bereiden en eten, is de ondertitel. Het boek maakt vooral duidelijk dat je Italiaanse pastagerechten heel sober en puur moet houden. De smaken niet verknoeien dus.

* Nog zo'n bijbel is The River Café Klassiek Italiaans kookboek (Kosmos Uitgevers, 39,95) van Rose Gray en Ruth Rogers. Met meer dan 200 recepten en allerlei verhalen uit Italië. De recepten zien er allemaal authentiek uit, ze worden ook klaar en duidelijk uitgelegd. Voor geoefende fornuisgebruikers.

* Joost Overhoff is gek van Italië en hij schrijft er boeken over als De smaak van Italië, Ontkurk de wijn!, Il menu, Woordenboek van de Italiaanse keuken. In Cacciucco –een feestelijke Italiaanse vissoep, een mozaïek dus- reist hij kriskras door Italië en pent hij over van alles en nog wat. Voor de zware fans.

* Claudio Dell"Anno en Gaëlle Six, beiden uit Knokke, wonnen de tweede editie van het populaire vtm-programma Mijn Restaurant! Ze hebben dat programma niet zomaar gewonnen natuurlijk, ze hebben hun kookkunsten uitgebreid bewezen. Hilde Smeesters schreef hun recepten op. Dell'anno in de Oude Dekeny (Lannoo, vtm) is geen kookboek voor beginnelingen. De Heerlijke rozemarijnaardappelen zullen nog wel lukken maar de Vitello tonato is al een ander paar mouwen. Tussen de gerechten door vertelt Hilde Smeesters nog over het doen en laten in en rond het restaurant. Mooi boek. Schitterende foto's van Heikki Verdrume.

* Ciao Italia Guy Mirabella (Inmerc) is net zo goed een kijk- en leesboek als een receptenverzameling. Guy Mirabella is een kok in Australië maar hij is ook vormgever. Dus hij heeft zich uitgeleefd in dit boek dat eerder past op het salontafeltje dan op de keukentafel. De ouders van de moeder van Guy Mirabella waren herders op Sicilië, de ouders van zijn vader groeiden op in New York. Wel heel Italiaans-Siciliaanse gerechten dus.

* En hopla, De smaken van Italië (Fontaine Uitgevers/Roularta Books, 19,95) 300 authentieke recepten uit alle streken. Veel boek voor weinig geld met regio, recept, foto. Netjes.


* Een geinig boek is Spaghetti (Rebo Productions, 9,95) omdat het is uitgegeven in een traditionele Italiaanse spaghettiverpakking. Er staan meer dan 300 recepten in. Geestig als cadeautje.

 

1 opmerking:

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...