zondag 3 april 2016

FOOD: Gebraden kip met sumak, za'atar en citroen

Of ik wat lekkers en licht wist voor een etentje met erg goede vrienden? Er waren al wel wat ideetjes, zoals Italiaanse fijne charcuterie voor de schnabbel en babbel. En een kleine risotto als voorgerecht. Maar wat dan precies? Misschien erna wat met kip?

Geen slechte aanzet, me dunkt, want daar kan je een fijn etentje rond bouwen zonder dat je zelf uren gespannen in de keuken moet staan. 

Kip kan erg alledaags en behoorlijk saai zijn. Maar kip is daardoor ook net heel dankbaar om te pimpen tot iets wat toch erg verrassend is. Enter, een recept van de Brits-Israëlische chef Mr. Yotam Ottolenghi dat ik ooit op een zonnige dag tijdens een gemoedelijk en heel fijn etentje serveerde aan mijn liefsten. 

De Midden-Oosterse kruiden zoals sumak (gekneusde bessen van een mediterrane struik) en za'atar (een mix van 1 deel gedroogde tijm, 1 deel sumak en 2 delen geroosterd sesamzaad), en de citroen geven de kip een frisse, zurige smaak die ik verslavend vind. Dit recept is een erg smakelijk en plezant toonbeeld van de geweldig geurende Palestijnse keuken. Heerlijk!


 

NODIG
Voor 4 personen

6 tot 8 stukken kip (borst, vleugel, poot, dij)
2 rode uien, in dunne ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
4 el olijfolie, plus extra om te besprenkelen
1,5 tl gemalen piment
1 tl kaneel
1 el sumak
1 citroen, in dunne plakjes
200 ml kippenbouillon
1,5 tl zout
1 tl versgemalen zwarte peper
2 el za'atar (te vinden bij onder meer Albert Heijn)
20 gram boter
50 gram pijnboompitten
4 el bladpeterselie


DOEN

 Meng de stukken kip in een grote schaal met de ui, knoflook, olijfolie, specerijen, citroen, bouillon, zout en peper. Laat een paar uur tot een dag marineren in de koelkast. 

Verhit de oven tot 200°C. Doe de kip en de marinade in een braadslee. De velkant van de kip moet boven liggen. Strooi de za'atar over de kip en de uien en zet de braadslee in de oven. 

Braad de kip 30 tot 40 minuten, tot het vlees gaar is en het vel licht gekleurd is.

Rooster de pijnboompitten met een snuifje zout goudbruin. 

Schik de kip op een serveerschaal, samen met de uien. Bestrooi het geheel met peterselie, pijnboompitten en nog een beetje za'atar en besprenkel met olijfolie.


EXTRA
Ontzettend lekker met deze salade van geroosterde bloemkool!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...