zaterdag 2 augustus 2014

Geroosterde bloemkool met tomaat, dille en kappertjes - Ottolenghi style!

't is niet dat ik dat niet lust, maar je zag me zelden met een bloemkool in mijn boodschappenmandje. Ik kookte er hoogstens 1 keer per jaar mee, en dat is nogal ruim geschat. 't Is het winterse en Vlaamse karakter van de groente dat het 'em doet: overgoten met smeuïge witte saus en als compagnon een chipolataworst of varkenskotelette op het bord. Bloemkool was al Comfort food toen de term nog niet eens hip was, maar voor een troostende schouder koos ik dan toch liever een pimped lasagne


Ik voel dat er wat gaat veranderen in mijn boodschappenmandje. Ik moet de geweldige Britse chefs Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi daarvoor een bedankkaartje (of -tweet) sturen.

 

Voor een zomers en gemoedelijk etentje dook ik de boeken van de Midden-Oosterse keukengoden in. Ooit interviewde ik voor Njam-magazine de inspirerende man (Yotam) en zijn boeken lonkten tussen de 100-en andere exemplaren. Ik heb me vaak zitten vergapen aan de mooie, lekkere beelden van Otto's deli in London en ik wist van Mélanie - Misses Illyvanilly, that is, en in mijn ogen een vrouw die verdomd goed weet wat écht lekker en plezant is op een tafel - dat zij en Yotams recepten het goed kunnen vinden. Bovendien maakte ik al verschillende én fantastische Ottolenghi-geïnspireerde gerechten bij La Coquerie.


De (salade van gegrilde) bloemkool bracht de smaken van het Midden-Oosten en Ottolenghi eindelijk bij mij thuis. Het leek me wel wat: verrassend, rijk en übereenvoudig. Ideaal voor bij gebraden kip, zeiden de chefs, dus serveerde ik er meteen maar hun ovenschotel van kip met sumak, za'atar en ui bij. Wat een schitterende ervaring aan smaken!

Ik werd er blij van. 


NODIG
Voor 2 à 4 personen
  2 el kappertjes, uitgelekt en grof gehakt
1 el grove Franse mosterd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 el appelazijn
120 ml olijfolie
1 kleine bloemkool, in roosjes
1 el fijngesneden dille
100 g jonge spinaziebladen
een doosje kerstomaatjes, gehalveerd
grof zeezout
zwarte peper

DOEN
  Maak eerst de dressing. Pureer de kappertjes met mosterd, knoflook, azijn en wat zout en peper in de blender. Voeg de olijfolie in een fijn straaltje toe, terwijl de machine op middelhoge snelheid klopt. Het moet een dikke, romige dressing worden.

Kook de bloemkoolroosjes 3 minuten in kokend gezouten water. Giet ze af en laat ze schrikken onder koud stromend water.Laat ze goed uitlekken. Meng een scheutje olijfolie met wat zout en peper door de bloemkoolroosjes.

Verhit een grillpan - knoerheet moet dat ding zijn - en rooster de roosjes. Doe het desnoods per paar porties. Keer ze halverwege zodat ze aan beide kanten grillstrepen krijgen. Doe ze als ze klaar zijn in een schaal.

Voeg als de bloemkool nog heet is de dressing, dille, spinazie en tomaten toe. Schep alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout.


4 opmerkingen:

  1. leuke blog heb jij, doe zo verder - cheers Sandra www.leeksandhighheels.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Miss Paperfection: overheerlijk én niet moeilijk. Zet het zeker eens een keertje op tafel!

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...