maandag 20 februari 2012

Francis Francis krijgt een welnesskuur

Bij een gelegenheid die een feestje, aandacht en een toffe cadeau verdient, kreeg mijn lieve mams een espressomachine van Illy cadeau. Je kent ze wel: in catalogustaal de "Francis Francis". In Italofielen-taal "die mooie kleurrijke retro-machines". Met de gehele cadeaugevende groep overwogen we eerst nog een fiets. Maar het werd dus dubbel Francis, in het koningsblauw. Keuze van de mams. Om een of andere reden boterde het toch niet zo goed tussen de mams en haar Francis. Tja, zij had de paps die haar elke ochtend verse koffie maakte. Francis zag er op de duur een beetje stoffig uit. Toch maar beter voor de tweewieler geopteerd? 

Ik zag Francis daarentegen helemaal zitten: net verhuisd naar mijn nieuwe, coole, hippe stadsappartementje en helemaal into de Italiaanse modo di vivere, espresso incluis. Met veel zorg nam ik het koningsblauwe retro-design in mijn gebroken witte cinquecento richting mijn nieuwe, happy life. 

En ik leerde Francis beter kennen. Zo ontdekte ik dat hij jammer genoeg wel een beau was, maar dat zijn binnenkant niet helemaal je-dat bleek te zijn. De koffie die eruit sijpelde, kon niet tippen aan de koffie uit mijn caffetiere en ik had bedenkingen bij alle vreemde geluiden die hij uitstootte. 

Beau op rust gezet, nieuwe beau - een lekkere menselijke - binnengehaald, samen ons fervent gestort op espresso uit de Bialetti en verder genoten, met koningsblauwe Francis in een hoekje. Want het bleef toch zo'n prachtig design.  


Zo gaat Francis Francis al jaren mee... in stilstand. Ik krijg het niet over mijn hart om het ding weg te doen. Al stond ik al ettelijke keren op dat punt. Zoals gisteren en eergisteren. Maar dan toch nog eens een reddingspoging - ontkalking - ondernomen. En vanochtend mijn eerste Francis-espressootje gedronken. Niet onder de indruk. Wat nu? Hij staat er toch zo mooi pront te wezen.

5 opmerkingen:

 1. Tja, en verkopen na deze tekst zal ook geen makkie zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, zo jammer wanneer dure (en mooie) spullen zo teleurstellend blijken te zijn... Maar als hij daar toch maar stof staat te vergaren, toch maar aan de deur zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verkopen zat er nooit in: het voldoet niet voldoende aan mijn credo "nuttig en mooi". :)

  Gewoon wegdoen of kost wat kost nog blijven gebruiken tot er geld is voor een Jura (die natuurlijk wel mooi zijn, maar niet zo retro chic als de Francis)...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oei, ik heb ook een Francis Francis (rode) indertijd gekregen als personeelgeschenk van Wendy & Christian van UPR. Ondertussen bijna 10 jaar later, werkt dat ding nog altijd perfect. Zeer goede koffie, makkelijk apparaat om te onderhouden en de koffie is altijd heet! Ik ben er wel heel blij mee... kom maar eens proeven in Berchem :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Verdekke! Misschien doe ik het fout volgens De Code der Francis Francis Barista's? Ik ga het een keertje moeten komen uittesten om een vergelijking te maken!

  Nu, momenteel ben ik nog altijd bezig het ding een tweede leven in te blazen. Op hoop van zegen!

  BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...