vrijdag 17 september 2010

Jamie jammie

Als ik mensen vertel dat ik - en natuurlijk ook de keukenprins uit mijn leven - zowat dagelijks door kookboeken geïnspireerd kook - tot een mooi gedekte tafel en kaarsen toe - kijken ze me vaak aan alsof ik zeg dat ik tot paus benoemd werd: onmogelijk om te "arrangeren", vooral in de week.

Wrong thinking. Een lekkere, feestelijke, sierlijke én evenwichtige maaltijd met verse ingrediënten vraagt geen uren keukenwerk! Believe me. Maar ik ben geen paus en ik ben maar een eenvoudige kempische griet, dus waarom zou ik volgers hebben?

Maar nu komt de populaire, slissende, ietwat bijgekomen naked chef met zijn nieuwe boek "30 minute meals" (ook in het Nederlands te verkrijgen!) op de proppen.... Menu's - ja, tot het dessert aan toe - die je in een halfuur op tafel zet en waar je gasten mee kan imponeren. Hij heeft wel volgers en believers (me! me! me!). Misschien dat meer mensen nu inzien dat het echt kan. Try this at home, please!

En met schort aan en mes in de hand maakte ik deze gisteren zelf, in welgeteld 33 minuten:

Kip piripiri met aardappelfeta en een groene salade
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak een aantal kippendijen - ingevet in olijfolie - in een hete grillpan goudbruin langs alle kanten; Kruid met peper en zout. 
Snij ondertussen de aardappelen doormidden, doe ze in een kom en leg er een halve citroen bij. Zet 15 min. op de hoogste stand van de magnetron. 
Als de kip bruin is, haal uit de pan en bak nu de reepjes paprika aan. Schud ze regelmatig op zodat ze niet aanbranden. 
Doe ondertussen in de blender: een eetlepel of twee (naar smaak te testen) paprikapoeder, een eetlepel olijfolie, een eetlepel wittewijnazijn, versnipperde rode uit, versnipperde look (twee teentjes), versnipperde piripiripepers (bij gebrek aan the real thing kan je ook piripirisaus krijgen bij Oil&Vinegar waarvan je dan enkele druppels kan gebruiken voor deze saus. Of gebruik gewone pepers), sap van een halve citroen, rasp van 1 citroen, een beetje water, peper, zout, versneden basilicumblaadjes (een trosje). Een eetlepel worcestershiresaus. Mix dit tot een gladde (piripiri)saus.
Giet het mengels in de ovenschotel, leg de kip erop en sluit af met de paprika. Zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 min (of tot de kip gaar is). 
Haal de aardappelen uit de magnetron, pers de warme citroen erover uit en meng met 250 gr versnipperde fetakaas, een bosje versneden verse koriander en een kleine rode peper (versnipperd). 
Voor de salade overgiet u de rucola met goede olijfolie, een beetje citroensap en kruid met peper en zout. U kunt eventueel tomaatjes en komkommer toevoegen. 

En ja, veel tekst, maar het is echt klaar in 30 minuten!
Praise Jamie!

4 opmerkingen:

  1. Klinkt lekker! Ik vind alvast dat we vanaf volgend jaar (wanneer ik m'n eigen stekje heb) een soort Komen Eten moeten doen onder collega's. Ik wil de verwenbehandeling van Ruth wel eens ondergaan, zeker met gerechtjes die zo lekker klinken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh ja, tof idee! Doen we eens.

    Ik hou wel niet van te "posh" gerechten. I'm "modo italiano".

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, super, ik doe mee met die lunch of dinner get togethers, want tegen volgend jaar is mijn flat helemaal heringericht, met Ranja-art aan de muren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nice! Arty places to eat, weirdo's to talk with: interesting combination ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...