dinsdag 8 december 2009

Doe vandaag eens iets levensbelangrijk

Registreer je als stamceldonor!


Ik kreeg een oprechte oproep van een van mijn nichten over stamceldonatie. Ze heeft pas een goede vriendin verloren aan een zeldzame, onbehandelbare vorm van leukemie. Zij heeft het belang van stamceldonatie dus van dichtbij meegemaakt...

Het minste dat een mens kan doen, is toch al eens het wat&hoe doornemen... En aarzel niet om je te registreren als je dit ziet zitten."Een behandeling met stamcellen is van levensbelang voor mensen met een bloedziekte, zoals leukemie. Zij kunnen worden gered met een transplantatie van stamcellen van een geschikte donor.

De kans op een "match" is klein

Als een patiënt stamcellen nodig heeft, gaan de artsen eerst op zoek naar een donor in de familie. De kans dat broers of zussen de juiste stamcellen hebben, bedraagt 1 op 4. Vaak wordt binnen de familie geen geschikte donor gevonden en moeten de artsen op zoek naar een onverwante donor. Deze zoektocht is niet eenvoudig: de weefsels van de donor moeten immers matchen (compatibel zijn) met de weefsels van de patiënt en die kans is slechts 1 op 50.000.

Gelukkig is er het stamcelregister
Om een donor te vinden, kunnen artsen terecht bij het Belgische Register van stamceldonoren van het Rode Kruis. In deze databank worden momenteel de gegevens van 48.360 kandidaat-donoren bijgehouden. Als een match wordt gevonden, dan contacteert het donorcentrum de potentiële donor met de vraag om stamcellen te doneren.

Nood aan nieuwe stamceldonoren
Aangezien de kans op een "match" zo klein is, is een grote databank met stamceldonoren erg belangrijk. Hoe meer kandidaat-donoren, hoe groter de kans op een match en hoe meer mensen kunnen worden geholpen. Daarom zoekt het Belgisch Register van stamceldonoren voortdurend naar nieuwe donoren.

De Maakbare Mens en het Rode Kruis-Vlaanderen lanceren een oproep
'Doe vandaag eens iets levensbelangrijks’ is een oproep van De Maakbare Mens vzw en Rode Kruis-Vlaanderen. De doelstelling is om stamceldonatie bekend te maken en om het stamcelregister uit te breiden met zoveel mogelijk nieuwe donoren. De leeftijd waarbij een donor zich kan registreren is tussen 18 en 50 jaar.
Hoe kan jij helpen?


Je registreren als stamceldonor op www.stamceldonor.be!

De gratis brochure 'Doe vandaag eens iets levensbelangrijks' lezen en verspreiden. aanvragen of downloaden

De campagne aankondigen op websites, blogs, nieuwsbrieven, publicaties, ...

De affiche uithangen op kantoor, op school, op je werk of in de winkel in je buurt. bekijk de affiche

De facebook-toepassing op je profiel installeren. lees meer

Dit bericht doorsturen naar zoveel mogelijk mensen: collega's, familie, vrienden,...


Graag meer informatie?

www.stamceldonor.be

of contacteer De Maakbare Mens vzw op info@demaakbaremens.org of 03/ 205 73 10"

1 opmerking:

  1. Heb ik van 't weekend gedaan. Maar weinig kans dat ik in aanmerking kom gezien mijn baarmoederhalsverleden.
    Groetjes,
    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...