vrijdag 4 september 2015

FOOD: Niet zo moeilijke zuurdesem prepareren

Brood bakken, dat zou ik doen. Al deed ik (en Il mio Amore) het al - niks geen broodbakmachine, wel met de hand - maar nu zou het voor echt zijn. Ik zou brood bakken met zuurdesem. En met zo'n ambachtelijke "barst" in de fantastisch krokante korst. En met zo van die luchtige holen in het kruim. Van dat écht brood.  Zo'n brood waarmee het langetanden-begrip "broodbuik" niets van doen heeft. 

Dat was een dikke 8 maanden geleden, toen ik dolblij een geweldig mooie broodbakbijbel uit zijn kerstverpakking haalde. Zo'n broodbakboek voor écht brood, met zo'n ambachtelijke "barst" in zijn fantastisch krokante korst. 

Een maand later bleef er weinig over van mijn volhardendheid. Ik had het zuurdesemrecept van Chad Robertson - de stoere, inspirerende man achter Tartine Bakery - enkele keren proberen door te lezen. 

Het recept loopt van pagina 45 tot en met pagina 69. Er zitten wel pagina's met prachtige beelden tussen, maar dan nog. Mijn vastbeslotenheid zonk weg. Het eindigde met foto's kijken van en verhalen lezen over het harde bakkers & surfers life van een Californische stoere held. Geen zuurdesembrood en kookboek is voorlopig salontafelboek.Godzijdank zagen ze bij meubelgigant Ikea in dat ze naast platte dozen vol soon-to-be-meubels produceren, ook goed zijn in heerlijke, sfeervolle (kook)boeken uitgeven. Zoals daar nu is: Ons Eten, Natuurlijk! 


Op pagina 164 staat daar een wel erg aanlokkelijk recept voor het broodbakmeisje in mij. Niet alleen dat. Ik moet niet eens meer dan 20 pagina's Engelstalige zuurdesem-filosofie doorworstelen: Ikea doet het met ocharme een korte paragraaf van 10 lijntjes. Dit kan ik bevatten. De volhardendheid om het "zuurdesembrood in een gietijzeren pan" - met zo'n "barst" in de krokante korst en met zo van die luchtige gaten in het kruim - te bakken woedt in volle hevigheid. En dus staat mijn eigenste zuurdesembrouwsel nu te borrelen op het keukenaanrecht. To be continued.
 
 

4 opmerkingen:

 1. Heel benieuwd naar het resultaat!
  veerle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zelf ook: momenteel weet ik niet goed wat ik moet denken van het gedrag van de zuurdesem. Later meer :)

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. De rand van de pot is beginnen schimmelen, dus heb ik voor de zekerheid de hele boel weggegoten. Begin straks of morgen opnieuw. :) Dekke, e!

   Verwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...