maandag 30 juli 2007

Geen bruidstaart, maar zweepslagen

Vandaag in De Morgen: "In Tsjaad krijgt de bruid zweepslagen als geschenk in de wittebroodsdagen". Schokkend om te lezen. Niet alleen ben je niet meneer zijn numero uno, want vaak heeft de bruidegom al meerdere vrouwen in zijn huis, maar daarnaast word je niet eens overladen met verliefde blikken en kussen, maar ben je verplicht een week lang binnen te blijven en zweepslagen van de bruidegom, zijn vrienden en zijn familie in ontvangst te nemen, van een ruwe zweep van nijlpaardenhuid. Dergelijke geselriemen kunnen voor gevaarlijke (lees: dodelijke) wonden zorgen.

4 opmerkingen:

 1. pas op ... er zijn mensen die daar voor betalen !

  ahum ... alle gekheid op een stokje ... zo zie je maar weer dat wij westerlingen in een wereld leven die naar waarde moet geschat worden ...je moet onze levensstijl niet 'for granted' nemen ... weet wat je hebt en koester het !!! Dat zal wel evolutie en emancitatie genoemd worden maar het is verd... niet vanzelfsprekend .. stof om over na te denken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik probeer er op een manier achter te komen waarom zulke gebruiken bestaan, maar tot dusver is me dat nog niet gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een fantastisch initiatief Ruth! Vol blijde verwachting kijk ik uit naar je volgende berichten.
  Toch dit: Is jezelf 'normaal' noemen, zoals je doet in je eerste berichtje, wel een goed uitgangspunt voor een dergelijke zoektocht? Moet je jezelf niet ontheemden in plaats van jezelf tot norm te verheffen?
  Hier in Kaapstad merk ik soms ook 'vreemde' dingen op. Xhosa jongemannen die 3 dagen zonder hulp van buitenaf in de bosjes moeten leven om te bewijzen dat ze echte venten zijn bijvoorbeeld. Je ziet ze op de pechstrook wandelen, hun lichaam witgekalkt.
  Op zo'n moment bedenk ik me altijd hoe vreemd het voor die kerel moet zijn om tijdens Vosselaar carnaval de gemeentehal binnen te vallen. Om nog maar te zwijgen over de overgang van de scouts.
  Zo 'normaal' ben je dus niet. Een blog uit Vosselaar en omstreken kan dus niet anders dan interessant zijn. De kans dat die Xhosa mannen de hits uit Zuid-Afrika opdrijven is redelijk klein. Ik zal in de komende weken alvast flink mijn best doen!
  Groetjes, en nog veel schrijfgenot!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Nick and Triin,

  Thanks for your post. And you're definitely right about your "being normal" comment, Nick. Maybe the word that I was looking for is something like "ordinary, little bit boring, 'just me', ..." but still not quit correct looking from the South-African boys point of view.

  Lots of greetings!

  BeantwoordenVerwijderen

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...