vrijdag 2 oktober 2015

FOOD: Easy Iceland, maar vooral ook Delicious Iceland

Hello, Scandi-lover talking here! Na enkele uren kuieren in Stockholm had ik plannen in het hoofd om te verhuizen. Ook in Kopenhagen liep ik dolblij kirrend rond en toen we doorheen bossen, langs meren en door guitige stadjes tuften zag ik me al plonsen aan mijn zomerhuisje. De fantasieën zijn er nog altijd en very alive & kicking. Om maar te zeggen dat ik stapelverliefd ben op Scandinavië.
 
Zweden en Denemarken: check! Noorwegen staat pretty high op de want-to-visit-list. En ik ben curieus naar Finland. Maar IJsland kriebelt. IJsland intrigeert. IJsland is traag in het hart gekropen. IJsland nam zijn tijd. IJsland is mysterieus. IJsland is ruw. IJsland leeft. En nu ben ik heel schrokkerig naar IJsland en staat het kei hoog op die lijst van hierboven.
 
Totdat ik voet op die ruwe bodem kan zetten, snuif ik Ice-sferen op met prachtige boeken en fantastisch plezante gerechten. Voor die laatste is het mooie kookboek "Easy Iceland" van IJslandse Antwerpse Dagny Ros Asmundsdottir - met eigenlijk hier en daar het obligate, op mijn toetsenbord mankerende IJslandse accent op de klinkers - een heerlijke papiervormige plek om te vertoeven. 
 
 
Foto: Wout Hendrickx
 
 
Lekkere, lichte en vooral easy recepten, allemaal geïnspireerd door de IJslandse keuken. Dagny is origineel en heeft een open blik. Dat resulteert in boeiende gerechten, die nooit eentonig zijn. Integendeel, ze durft immers kruiden en invloeden van over de hele wereld te gebruiken in haar gerechten. Deze breedlachende, witte noordelijke chef brengt dan ook een keuken naar mijn hart: nooit echt zwaar, altijd tongstrelend, mooi evenwichtig, gezond en mooi makkelijk.
 
Vette plus is dat - ondanks een apart hoofdstuk "Party Food" - zowat alle gerechten een luie woensdag kunnen opluisteren als kunnen dienen om vrienden en familie rond je tafel heel erg blij te maken. I like that! Dus serveerde L'Amour op een feestelijke vrijdagavond een machtige vislasagne. Al vanaf de eerste hap van deze schotel zat mijn binnenste te juichen en te springen.
 
 
Foto: Wout Hendrickx
 
 
Zelfs ettelijke dagen na dit feestmaal en bij het schrijven van deze post word ik nog altijd ontzettend blij bij de herinnering. Verwacht je bij de volgende etentjes aan tientallen keren machtige vislasagne bomvol smaak en smeuïgheid. En weet dat Dagny's boek zot vol staat van zulke recepten. Ik wil ze een voor een nog op tafel zetten en proeven!
 
Het originele recept in het boek is met bloemkool, maar L'Amour gebruikte liever broccoli - een van mijn lievelingsgroenten - wat me nog meer deed juichen. Volg gewoon je mood van de dag, met die groenten.


NODIG
Voor 4 personen
 
1 kg witte vis (roodbaars, kabeljauw, pladijsfilets ...)
2 el (spelt)bloem
1 prei
1 broccoli (of 1/2e bloemkool)
250 à 300 gram bevroren spinazie
70 à 100 gram geconcentreerde tomatenpuree
50 à 100 ml water
1 tl nootmuskaat
400 à 500 gram cottage cheese (of ricotta)
3 à 4 lasagneblaadjes
1 kop geraspte kaas en Parmezaanse kaas
Olie om te bakken
Zeezout en zwarte peper


DOEN
 
Verwarm de oven voor op 180°C. 
Wentel de stukken vis in bloem en plaats ze in een ingevette ovenschaal. Kruid met zout en peper.

Hak de prei fijn. Snijd de broccoli in hapklare stukken, niet te groot. Laat de spinazie ontdooien, knijp het water eruit en hak fijn.

Doe de groenten in een pan of wok en bak ze kort. 

Zet de tomatenpuree en een beetje water in een pannetje op het vuur en laat een klein beetje pruttelen. Smaak af met zout en peper.

Rasp de nootmuskaat in de cottage cheese en smeer die over de vis. Leg er dan de lasagneblaadjes over en leg de groentemengeling bovenaan. Werk af met de tomatenpuree.
 
Zet de schaal in de oven en bak eerst 20 minuten met aluminiumfolie met gaatjes. Bestrooi dan met de gemalen kaas en plaats terug in de oven zonder de folie en bak nog gedurende 20 à 25 minuten.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...