zondag 15 februari 2015

FOOD: Een favoriete topper, die pasta alle vongole

Ik was niet blij, not at all. Wat wil je: ik kon amper op mijn benen blijven staan, kleren aandoen was al te veel "must do" en eten vond ik die tijd een zwaar overschatte, bijna onnodige bezigheid. Kwam dat dus even goed uit toen ik van de oh zo lieve miss I. een kilogram vongole in mijn handen kreeg geduwd. Voor de duidelijkheid: ik had op dat moment wel degelijk stof rond mijn lijf.

"Voor jou. Een opkikker. Doe er iets fijn mee", luidde de boodschap.Ik was nu werkelijk ontzettend kei blij: pasta alle vongole, qui vengo! Voor een bord van deze eenvoudige, fijne lekkernij sta ik met plezier midden in de nacht op. En sla ik mezelf tegen het voorhoofd. What was I thinking: "eten een zwaar overschatte, zowat onnodige bezigheid"!?

Fruitende knoflook, stovende tomaten, gehakte bladpeterselie, schone vongole en kokend pastawater... Ze waren op dat moment de essentie van mijn dag. 

Ik kan een halve dag lyrisch "tsjirpen" over wat er allemaal fantastisch is aan dit gerecht: de eenvoud, de pure smaken, bijna-zomer-in-het-bord, het glas frisse, droge witte wijn erbij, de kruidigheid van de bladpeterselie, de zilte verfijning van venusschelpen, de adem van Italië ... Beter is: maak het zelf eens een dezer dagen en proef wat ik bedoel!


NODIG
Voor 2 à 3 personen

1 kg vongole, goed gespoeld
250 gram (volkoren/spelt) pasta (bv. spaghetti, tagliatelle)
Een flinke bussel bladpeterselie, grof gehakt
2 teentjes knoflook, geperst
2 à 3 tomaten, in blokjes
Een snuif peperoncini
Een glas droge witte wijn en/of een scheut visbouillon
Een scheut goede olijfolie 
Peper en zout, uit de molen
 

DOEN
Spoel de vongole grondig. Breng het water voor de pasta aan de kook. Kook hierin de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit een scheut olijfolie in een ruime (paella)pan. Fruit hierin de knoflook. Voeg de tomaten toe. Laat even bakken.  Strooi er de peperoncini over.

Giet er vervolgens de wijn en/of bouillon bij. Laat kort sudderen.

Doe er tot slot de vongole bij. Roer ze om in het tomatenmengsel en geef ze ongeveer 5 minuutjes (op hoog vuur) om open te gaan. Wanneer alle vongole flink open staan, meng je alles onder de pasta.

Kruid met peper en zout en strooi er de peterselie over. 

 

Klaar in niet langer dan de kooktijd van je pasta! Vero!


2 opmerkingen:

You make me happy: bedankt voor je comment!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...